یک متخصص داخلی:
پیشگیری از زخم معده با رعایت بهداشت/ تاثیر سبک زندگی در بروز زخم معده
یک متخصص داخلی با تاکید به شستشوی حداقل روزانه هشت مرتبه با آب و صابون گفت: سادهترین راه ابتلا به زخم معده از راه تعاملات اجتماعی و رعایت نکردن بهداشت است.
به گزارش خبرگزاری بسیج، دکتر محمود ساعتساز درباره زخم
معده گفت: زخم بیماری است که حدود ضایعات مخاطی معده بر اثر میکروبی به نام
هلیکوباکترپیلوری ایجاد میشود، قطر ضایعه ایجاد شده اگر کمتر از نیم
سانت باشد زخم سطحی است و چنانچه بیشتر از نیم سانت باشد زخم عمیق حساب
میشود.
وی گفت: میکروب هلیکوباکترپیلوری بیمار را مستعد سرطان مری میکند و باید ریشهکن شود تا بیمار دچار عوارض خونی و سوراخشدگی نشود.
این متخصص داخلی با اشاره به سایر عوامل مستعد کننده زخممعده تصریح کرد:
علاوه بر عفونت عوامل مستعد کننده دیگری هم مانند ارث، مصرف سیگار و
الکل، رژیم غذایی نامناسب و مصرف مسکنها در به وجود آمدن زخم معده تأثیر
دارد.
ساعتساز در پاسخ به اینکه چه علایم بالینی در این بیماری دیده میشود،
افزود: زخم معده در ابتدا دردی است که هنگام گرسنگی ایجاد میشود و با
خوردن غذا آرام میشود.
وی افزود: زخمهای اثنیعشر دردهایی هستند که سه تا چهار ساعت پس از غذا
خوردن شروع میشوند یا دردهایی که بیمار را به طور ناگهانی نیمه شب از خواب
بیدار میکنند و چند ساعت پس از غذا خوردن این درد ظاهر میشود.
این متخصص داخلی درباره علایم دیگر این بیماری گفت: این بیماران ممکن است
ترش کنند، حالت تهوع و استفراغ داشته باشند اگر دچار عوارض شوند علایم
عوارض را هم نشان میدهند و ممکن است خونریزی داشته باشند یا اگر معده
سوراخ شده باشد درد به تمام شکم منتشر میشود.
ساعتساز بیان کرد: از آنجایی که علت زخم معده یک عامل عفونی است برای
درمان آن آنتیبیوتیک تجویز میشود و با مصرف آنتیبیوتیکها که پزشک تجویز
میکند ظرف ۱۰هفته ریشهکن و تمام خطرها برطرف میشود.
وی با تاکید به نقش تغییر در سبک زندگی گفت: نخست توصیه میکنیم که از مصرف
سیگار خودداری و از غذاهای آماده که در زندگی امروز بسیار رایج شده است
اجتناب شود و غذاهای سنتی و خانگی را که سالمترین خوراک است را جایگزین آن
کنند.
این متخصص داخلی درباره چگونگی انتقال این میکروب گفت: راه انتقال این
میکروب دهان به دهان و مدفوعی- دهانی است و رعایت بهداشت در جلوگیری از این
بیماری بسیار مؤثر است.
ساعتساز با بیان اینکه در طول روز حداقل هشت بار دستها را با آب و صابون
بشوییم، افزود: زمانی که در تعاملات اجتماعی با یکدیگر دست میدهیم و
دستمان را به دهان میبریم سادهترین راه برای انتقال این میکروب است.
وی افزود: در این لحظه میکروب خورده میشود و به قسمت انتهایی معده یعنی
آنتوم که محل لانهگذاری این میکروب است وارد میشود و تکثیر پیدا میکند
ولی خوشبختانه به سلول حمله نمیکند اما به دلیل خطر سرطانزا بودنش باید
نابود شود.
این متخصص داخلی گفت: در بعضی خانوادهها افراد به طور ارثی مستعد زخم معده
هستند یعنی این بیماری در آنها شایعتر است باید توجه بیشتری به نوع
زندگی و رعایت بهداشت داشته باشند.
ساعتساز درباره تشخیص این میکروب گفت: برای تشخیص هلیکوباکتر چند نوع تست
داریم دفعه نخست تست سرولوژی انجام میدهیم اما این تست برای بیماری که
آنتیبیوتیک دریافت کرده است دیگر جواب نمیدهد و در مراحل بعدی باید از
تست تنفسی یا آزمایش مدفوعی استفاده میکنیم.
وی خاطرنشان کرد: در هیچ منبعی از تأثیر درمانی رژیمهای غذایی بر این
بیماری نام برده نشده اما تجربه بالینی من ثابت کرده استفاده از
نوشیدنیهایی مانند شیر، نوشابه، دوغ و غذاهایی مانند فستفود، فلافل، آش و
میوهها و سبزیجاتی مانند خربزه، هندوانه، تره، تربچه، پیاز همگی محرک
ترشح اسید هستند و بیمار را اذیت میکند وقتی به بیمار پرهیز غذایی میدهیم
نشانههای سلامتی در او بارز میشود.