۳۱ / تير / ۱۴۰۴ - 22 July 2025
01:40
کد خبر : 8522438
۰۹:۴۷

۱۳۹۴/۰۳/۰۶
یک متخصص داخلی:

پیشگیری از زخم معده با رعایت بهداشت/ تاثیر سبک زندگی در بروز زخم معده

یک متخصص داخلی با تاکید به شستشوی حداقل روزانه هشت مرتبه با آب و صابون گفت: ساده‌ترین راه ابتلا به زخم معده از راه تعاملات اجتماعی و رعایت نکردن بهداشت است.
به گزارش خبرگزاری بسیج، دکتر محمود ساعت‌ساز درباره زخم معده گفت: زخم بیماری است که حدود ضایعات مخاطی معده بر اثر میکروبی به نام هلیکوباکترپیلوری ایجاد می‌شود، قطر ضایعه‌ ایجاد شده اگر کمتر از نیم سانت باشد زخم سطحی است و چنانچه بیشتر از نیم سانت باشد زخم عمیق حساب می‌شود.

وی گفت: میکروب هلیکوباکترپیلوری بیمار را مستعد سرطان مری می‌کند و باید ریشه‌کن شود تا بیمار دچار عوارض خونی و سوراخ‌شدگی نشود.

این متخصص داخلی با اشاره به سایر عوامل مستعد کننده زخم‌معده تصریح کرد: علاوه بر عفونت عوامل مستعد کننده دیگری هم مانند ارث، ‏ مصرف سیگار و الکل، رژیم غذایی نامناسب و مصرف مسکن‌ها در به وجود آمدن زخم معده تأثیر دارد.

ساعت‌ساز در پاسخ به این‌که چه علایم بالینی در این بیماری دیده می‌شود، افزود: زخم معده در ابتدا دردی است که هنگام گرسنگی ایجاد می‌شود و با خوردن غذا آرام می‌شود.

وی افزود: زخم‌های اثنی‌عشر دردهایی هستند که سه تا چهار ساعت پس از غذا خوردن شروع می‌شوند یا دردهایی که بیمار را به طور ناگهانی نیمه شب از خواب بیدار می‌کنند و چند ساعت پس از غذا خوردن این درد ظاهر می‌شود.

این متخصص داخلی درباره علایم دیگر این بیماری گفت: این بیماران ممکن است ترش کنند، حالت تهوع و استفراغ داشته باشند اگر دچار عوارض شوند علایم عوارض را هم نشان می‌دهند و ممکن است خونریزی داشته باشند یا اگر معده سوراخ شده باشد درد به تمام شکم منتشر می‌شود.

ساعت‌ساز بیان کرد: از آن‌جایی که علت زخم معده یک عامل عفونی است برای درمان آن آنتی‌بیوتیک تجویز می‌شود و با مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها که پزشک تجویز می‌کند ظرف ۱۰هفته ریشه‌کن و تمام خطر‌ها برطرف می‌شود.

وی با تاکید به نقش تغییر در سبک زندگی گفت: نخست توصیه می‌کنیم که از مصرف سیگار خودداری و از غذاهای آماده که در زندگی امروز بسیار رایج شده است اجتناب شود و غذاهای سنتی و خانگی را که سالم‌ترین خوراک است را جایگزین آن کنند.

این متخصص داخلی درباره چگونگی انتقال این میکروب گفت: راه انتقال این میکروب دهان به دهان و مدفوعی- دهانی است و رعایت بهداشت در جلوگیری از این بیماری بسیار مؤثر است.

ساعت‌ساز با بیان این‌که در طول روز حداقل هشت بار دست‌ها را با آب و صابون بشوییم، افزود: زمانی که در تعاملات اجتماعی با یکدیگر دست می‌دهیم و دستمان را به دهان می‌بریم ساده‌ترین راه برای انتقال این میکروب است.

وی افزود: در این لحظه میکروب خورده می‌شود و به قسمت انتهایی معده یعنی آنتوم که محل لانه‌گذاری این میکروب است وارد می‌شود و تکثیر پیدا می‌کند ولی خوشبختانه به سلول حمله نمی‌کند اما به دلیل خطر سرطان‌زا بودنش باید نابود شود.

این متخصص داخلی گفت: در بعضی خانواده‌ها افراد به طور ارثی مستعد زخم معده هستند یعنی این بیماری در آن‌ها شایع‌تر است باید توجه بیشتری به نوع زندگی و رعایت بهداشت داشته باشند.

ساعت‌ساز درباره تشخیص این میکروب گفت: برای تشخیص هلیکوباک‌تر چند نوع تست داریم دفعه نخست تست سرولوژی انجام می‌دهیم اما این تست برای بیماری که آنتی‌بیوتیک دریافت کرده است دیگر جواب نمی‌دهد و در مراحل بعدی باید از تست تنفسی یا آزمایش مدفوعی استفاده می‌کنیم.

وی خاطرنشان کرد: در هیچ منبعی از تأثیر درمانی رژیم‌های غذایی بر این بیماری نام برده نشده اما تجربه بالینی من ثابت کرده استفاده از نوشیدنی‌هایی مانند شیر، نوشابه، دوغ و غذاهایی مانند فست‌فود، فلافل، آش و میوه‌ها و سبزیجاتی مانند خربزه، هندوانه، تره، تربچه، پیاز همگی محرک ترشح اسید هستند و بیمار را اذیت می‌کند وقتی به بیمار پرهیز غذایی می‌دهیم نشانه‌های سلامتی در او بارز می‌شود.

گزارش خطا
ارسال نظرات شما
x

عضو کانال روبیکا ما شوید