دبیر انجمن پیشگیری و درمان چاقی ایران:
عادات غذایی خاص جغرافیایی نیازهای واقعی بدن افراد محسوب نمیشود
دبیر انجمن پیشگیری و درمان چاقی ایران گفت: نیازهای غذایی بشر در همه جای دنیا استاندارد و مشخص است و الزاماً عادات غذایی در اقلیم خاص نیازهای واقعی بدن افراد نیست بلکه ممکن است بنابر عادت به آن روی آورده باشند.
به گزارش خبرگزاری بسیج، دکتر محمد هاشمی، درباره تاثیر تغذیه در
مناطق مختلف جغرافیایی در حفظ سلامتی و بروز بیماریها در افراد گفت: اولین
هدف انسان از غذا خوردن سیر شدن شکم است که با غذا خوردن و بالا رفتن قند
خون نشانههای سیری ظاهر میشود، اما بشر به شکل سنتی از آن چیزی تغذیه
کرده که در اطراف خود یافته است.
وی در ادامه افزود: به مرور زمان که بشر شهرنشین شد، به سمت انبار کردن غذا
با روشهای مختلف روی آورد و بیشتر ملاک بشر برای انتخاب غذا طعم و مزه
بود نه اینکه محتویات آن را مدنظر قرار دهند.
دبیر انجمن پیشگیری و درمان چاقی ایران تصریح کرد: به مرور یک سری عادات
غذایی منطقهای در افراد ایجاد شد که با توجه به آنچه که در دسترس بود غذا
تهیه میکردند، سپس روشهای جدیدی را یاد گرفتند که در این فرآیند ممکن بود
روشهای مضری نیز برای بشر در فراهم کردن غذا استفاده شود اما در مجموع
بشر به این موضوع رسید که غذاهای سالم را تهیه کند تا علاوه بر سیر شدن
سلامتی خود را تامین کند.
برخی روشهای محلی نگهداری مواد غذایی احتمال بروز بیماری را افزایش میدهد
وی با اشاره به اینکه برخی روشهای محلی وجود دارند که به شکل سنتی در
عادات غذایی افراد گنجانده شده اما به مرور زمان میتواند سلامت افراد را
به مخاطره بیندازد، گفت: عمده غذاهای محلی به این شکل هستند که نیازهای
فیزیولوزیک فرد را تامین میکنند اما خطراتی نیز دارند که از جمله آن
میتوان به دودی کردن، قرمه کردن و نمک سود کردن گوشت اشاره کرد، در حالی
که استفاده از نمک زیاد در غذا میتواند زمینه ساز بسیاری از بیماریها
مانند فشارخون، بیماریهای قلبی عروقی و سکتههای مغزی باشد.
نیازهای غذایی بشر در همه جای دنیا تقریباً یکسان است
هاشمی، ادامه داد: به ندرت پیش میآید که مصرف برخی اقلام خوراکی در برخی
مناطق بیشتر ضرورت پیدا کند به این دلیل که نیازهای بشر استاندارد و مشخص
است؛ در همه جای دنیا یک الگوی صحیح و هرم غذایی مشخص وجود دارد که میزان
انرژی مورد نیاز بشر را مشخص کرده است، پس به این شکل نیازهای اقلیمی در
درجه دوم قرار میگیرند.
دبیر انجمن پیشگیری و درمان چاقی ایران با اشاره به اینکه افرادی که در
مناطق کوهستانی زندگی میکنند نیازمند مصرف ید بیشتری هستند تا دچار کمبود
ید نشوند، بیان کرد: اگر چه اقلیمی که افراد زندگی میکنند تعیین کننده
برخی موادغذایی است و نیازمند دریافت بیشتری از برخی مواد هستند اما این
موضوع تاییدی بر نوع خوراکی محلی آنان نیست.
بخشی از نیازهای غذایی خاص منطقهای بنابرعادت شکل گرفته است
وی در ادامه افزود: امکان دارد که افراد عادات غذایی خاصی داشته باشند اما
الزاماً عادات غذایی که در محل زندگی برای آنان حاصل شده نیازهای واقعی بدن
آنان نیست و بنا بر عادت به آن روی آوردهاند، برخی عادات غذایی در مناطق
خاص بر اساس نیاز بدن افراد شکل گرفته است اما نمیتوان آن را بر کل تغذیه
افراد تعمیم داد.
هاشمی، ادامه داد: باید بر اساس علم و یافتههای علمی و پزشکی درباره نیاز
تغذیهای افراد سخن گفت که بدن به چه مواد غذایی و به چه میزان نیاز دارد.
دبیر انجمن پیشگیری و درمان چاقی ایران در پاسخ به این سوال که چرا یک فرد
اهل جنوب ایران میتواند ۱۴ عدد خرما را به طور روزانه مصرف کند و یک فرد
اهل شمال کشور نمیتواند این میزان مصرف را داشته باشد، خاطرنشان کرد: این
موضوع میتواند بر اساس عادات منطقهای افراد باشد؛ ممکن است نیاز منطقهای
این میزان خرما را طلب میکند یا تحمل فرد بالا رفته باشد اما اگر میزان
سود و زیانی که برای فرد وجود دارد را در نظر بگیریم به لحاظ تحمل فرد
جنوبی که عادت به خوردن خرما دارد میتواند مقادیر بیشتری خرما را دریافت
کند اما به لحاظ آثار مخربی که بر سلامتی انسان میگذارد تفاوتی میان اقلیم
زندگی وجود ندارد.
وی ادامه داد: تقریباً نیازهای بدن انسان در همه جای دنیا یکسان است اما با
توجه به اقلیمی که افراد زندگی میکنند ممکن است برخی مواد غذایی را بیشتر
نیاز داشته باشند به عنوان مثال در افرادی که در مناطق جنگلی و یا تهران
زندگی میکنند عموماً کمبود ویتامین D وجود دارد که باید به تغذیه آنان
اضافه شود.