عبدالمجید شیخی کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری بسیج، با بیان اینکه هدف بانکداری اسلامی رونق تولید در اقتصاد است، اظهار داشت: اگر بانکداری اسلامی در نظام بانکداری کشور تحقق یابد و همگی به دنبال رشد و رونق بازار تولید ملی باشند، عملا در این نظام بانکداری، تجمیع سرمایه مردم در بانک ها به معنی خدمت به بازار تولید و رونق تولید ملی خواهد بود.
این اقتصاددان به سیاست های غلط اقتصادی دولت در اقتصاد اشاره کرد و افزود: درحالی که دولت مالیات را به صورت کامل و تماما حقیقی از تولیدکنندگان دریافت می کند که ضرایب این مالیات همیشه تصاعدی بوده است، اما به دلیل ضعف نظام مالیاتی و نظارت و کنترل، فرار مالیاتی در بخش مجازی و دلالی بسیار بالاست.
وی در خصوص اخذ مالیات از سپرده مردم در بانک ها، گفت: بر اساس نظام بانکداری اسلامی، این سپرده ها باید در اختیار بخش تولید قرار گیرند، با این وجود نمی توان هم از تولیدکننده مالیات گرفت و هم از سپرده های مردم که در اختیار بانک ها قرار دارند.
شیخی در ادامه تصریح کرد: علیرغم اینکه سپرده های مردم باید در خدمت تولید قرار گیرد، بانک ها علاقه ای به این کار نداشته و عمدتا این سپرده ها را به سمت دلالی سوق می دهند؛ کار سیستم بانکداری در کشور ما در واقع باید هموار سازی ورود پول مردم به بازار تولید باشد ولی عملاً مانع تخصیص سرمایه مردم در بازار تولید می شود!
وی با تأکید بر لزوم مشخص شدن اینکه سپرده مردم در بانک ها در چه مسیری مورد استفاده قرار می گیرند، اذعان کرد: در شرایط اجرای ناقص بانکداری بدون ربا دولت باید از بانک هایی که سپرده مردم را در جهت فعالیت های دلالی استفاده می کند مالیات سنگینی اخذ کند و از طرفی هم بانک هایی که سپرده ها را به سمت بازار تولید سوق می دهند، باید مورد تشویق دولت قرار گیرند.لذا مالیات بر سپرده ها باید از بانکها به عنوان یک بنگاه اقتصادی اخذ شوند و با استفاده ابزاری مسیر تزریق منابع به اقتصاد را اصلاح نمایند.
این کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به عدم شفافیت فعالیت بانک ها یادآور شد: مشکل این است که بانک ها شفاف عمل نمی کنند و سپرده های مردم واقعا در مسیر تولید بکار گرفته نمیشود. دلیل این قضیه هم عدم نظارت بانک مرکزی بر فعالیت بانک ها است که این موضوع در سال های اخیر خودمختاری بانک ها را به دنبال داشته است.
وی در پایان بازار پولی را در شرایط فعلی با عملکرد قفل کننده خود رقیب بازار تولید خواند و گفت: متأسفانه سیستم بانکداری در ایران امروزه کاملا بر خلاف جهت رشد و رونق تولید ملی حرکت می کند و دولت نسبت به این موضوع غافل است.