۰۸ / ارديبهشت / ۱۴۰۴ - 28 April 2025
17:35
کد خبر : 8699233
۱۰:۲۹

۱۳۹۵/۰۴/۰۲
در پی سرقت زیستی زعفران ایران توسط یک کمپانی سوئیسی

دولت مانع از سرقت زیستی زعفران کشور شود

سایت گروه ایی تی سی نوشته است: یک شرکت سوئیسی با توجه به اهمیت و ارزش جهانی زعفران ایران در حال اجرای پروژه‌ای به کمک فناوری "سنتتیک بیولوژی" جهت شناسایی ژنوم زعفران ایران جهت تولید و تجاری سازی آن است.

به گزارش سرویس بسیج جامعه پزشکی خبرگزاری بسیج، ETC group نوشت: Evolva یک شرکت سوئیسی است که با توجه به اهمیت و ارزش جهانی زعفران ایران در حال اجرای پروژه‌ای به کمک فناوری سنتتیک بیولوژی جهت شناسایی ژنوم و طراحی تولید و استخراج مواد معطره و رنگی و ارزشمند زعفران ایران جهت تولید و تجاری سازی است.

 

این شرکت مسیرهای متابولیک که منجر به تولید ترکیبات شیمیایی کلیدی زعفران که مربوط به رنگ و طعم آن می‌شود را شناسایی کرده است؛ در واقع روش‌های تزریق میکروب جهت تولید ترکیبات از طریق تخمیر، برای رسیدن به گل زعفران توسط این کمپانی به دست آمده است.

 

گروه ایی تی سی اذعان کرده است: ایران بیش از۹۰ درصد تولید زعفران جهان را در اختیار دارد و سپس اسپانیا، هند، مراکش، یونان، ترکیه، کشمیر و افغانستان صاحب تولیدات جزئی هستند؛ ۹۰ تا ۹۵ درصد گل زعفران برای تولید محصولات زعفران در ایران کشت می‌شود و زعفران بعد از پسته، مهم‌ترین محصول صادراتی غیرنفتی این کشور است.

 

بازار تولید جهانی زعفران، بر اساس میانگین فعلی۳۰۰ تن در هر سال برآورد شده است و انتظار می‌رود محصولات شرکت Evolva، به زودی در دسترس قرار بگیرد.

 

مسئولان با پیگیری بین المللی اجازه تضییع حقوق ایران در حق ثبت تجاری سازی زعفران را ندهند


  گفتنی است، با توجه به اینکه زعفران ایران بطور انحصاری دارای ویژگی‌های منحصر بفرد در جهان است و این ذخیره ژنتیکی کشور ما مانند پسته و سایر ارقام استثنایی خاک ایران جزو ذخایر ملی است؛ ضروری است مسئولین مربوطه ضمن پیگیری حقوقی بین‌المللی، حق ثبت و اختراع و یا هرگونه تجاری سازی آن را براساس قوانین بین‌المللی به نام ایران پیگیری و مانع تضییع حقوق جمهوری اسلامی ایران شوند.

 

هندوستان برای حفظ ذخایر ژنتیکی خود، ۱۰ سال مبارزه کرد


لازم به ذکر است؛ ماجرای مشابه‌ای در دهه گذشته برای استخراج ژنوم یک درخت هندی توسط یک شرکت اروپایی سبب شکایت کشور هند و اخذ خسارت و درج آن محصول به نام هندوستان شد؛ هند پس از ده سال مبارزه و پیگیری حقوقی بالاخره در این مبارزه جهت حفاظت از ذخایر ژنتیکی خود در مراجع بین المللی پیروز شد، لذا مسئولین ما باید با هوشیاری مانع سرقت ژنتیکی ذخایر ژنتیکی ملی شوند.


حال دولت ایران باید در مورد زعفران جدی عمل کند و مانع از سرقت زیستی Biopiracy ذخیره ژنتیکی منحصر بفرد زعفران ایران شود.



گزارش خطا
ارسال نظرات شما
x

عضو کانال روبیکا ما شوید