به گزارش خبرگزاری بسیج زنجان؛یکی از فضائل منقول در شان حضرت زهرا(س) آن است که پیامبر اکرم(ص) در موارد متعددی فرمود: فداها ابوها پدرش به فدایش باد. این تعبیر بیانگر اوج مقام ارجمند حضرت زهرا(س) می باشد. در مورد حضرت معصومه نیز این مطلب از پدر بزرگوارش امام کاظم(ع) روایت شده. در این راستا به ماجرایی زیبا اشاره می نمائیم.
مرحوم آیت الله مستنبط (داماد اول آیت الله خویی) از کتاب کشف الیالی تالیف دانشمند محقق صالح بن عرندس، دانشمند قرن نهم هجری چنین نقل می کند: در دوران امام کاظم(ع) روزی جمعی از شیعیان برای دریافت پاسخ سوال های خود، به مدینه وارد شدند تا به محضر امام کاظم(ع) برسند، اما ایشان آن روز در خارج از شهر بودند نظر به اینکه آن شیعیان، ناگزیر به مراجعت بودند، پرسش های خود را نوشته و به افراد خانواده امام کاظم(ع) تحویل دادند تا در سفر بعد، پاسخ های آن را دریافت کنند، مدتی بعد هنگام خداحافظی مشاهده نمودند که یکی از دختران امام کاظم(ع) به نام فاطمه معصومه(س) پاسخ پرسش های آن ها را نوشته و آماده کرده است. آن ها شادمان شده و پاسخ آن ها را دریافت کردند و به سوی وطن رهسپار شدند. در مسیر راه به امام کاظم(ع) برخورد نمودند که در حال مراجعت از سفر بودند ماجرا را به عرض آن حضرت رساندد. امام کاظم(ع) آن نوشته را از آن ها طلبیده و مطالعه کردند و پس از آن که تمام پاسخ های حضرت معصومه را درست یافتند سه بار فرمودند: (فِداها اَبُوها) پدرش به فدایش باد.
ناگفته مشخص است که معرفت و شناخت، پایه دین و اعتقاد می باشد و ایمانی که از روی شناخت به آن عقیده و مسلک ایجاد گردد، به مراتب ارزشمند تر و پایدارتر می باشد.
امام رضا(ع) در پاداش زیارت خواهر بزرگوارشان حضرت معصومه(س) اینچنین فرمودند: (مَن زارَها عارفا بِحقِّها فله الجنه، هر کس او را در حالی زیارت کند که به حق او آگاه باشد، بهشت پاداش اوست.
1-لقب حضرت معصومه(س)
از امام رضا(ع) روایت شده: مَن زارَ مَعصومه بِقُم کَمَن زارَنی، کسی که معصومه(س) را در قم زیارت کند، مانند کسی است که مرا زیارت کرده باشد.
گرچه شواهد و قرائن در مورد مقام عصمت حضرت معصومه(س) بسیار است ولی این حدیث از امام رضا(ع) صراحت بر مقام عصمت ایشان بوده و همچنین این لقب را امام معصوم حضرت امام رضا(ع) به حضرت معصومه(س) داده اند وگرنه نام حضرت معصومه(س) فاطمه کبری می باشد.
2-پیشگویی تولد حضرت معصومه(س)
از اموری که به روشنی بیانگر جایگاه رفیع حضرت معصومه(س) می باشد، این است که امام صادق(ع) قبل از ولادت او و حتی قبل از اینکه ولادت پسر او، از ایشان یاد کرده است این پیشگویی بیانگر آن است که این بانوی خاندان نبوت، از امتیازات و ویژگی های عمیق و ارجمندی برخوردار بوده است و در سطح بالایی از شخصیت و ارزش انسانی و ملکوتی قرار داشته. به عنوان مثال نقل شده است که امام صادق(ع) فرموده اند: وَ سَتُدفَنُ فِیها اِمرَأَه مِن اُولادی تُسمَی فاطِمه، فَمَن زَارَها وَجَبَت لَهُ الجَنَّه، به زودی در قم بانویی از فرزندان من نام فاطمه دفن شود، پس هر کس او را زیارت کند، بهشت بر او واجب می گردد.
3-شفاعت تمام شیعیان
در حدیثی دیگر از امام صادق(ع)، آن امام بزرگوار در خلال پیشگوئی از تولد حضرت معصومه(س) به این نکته اشاره می نمایند که جایگاه و درجه معنوی این بانوی بزرگوار در مرتبه ای است که می تواند تمام شیعیان را در روز قیامت شفاعت نماید.
تَقبَضُ فِیها اِمرَأَه مِن وُلدی اِسمُها فَاطِمه بِنت مُوسی وَ تَدخُلُ بِشِفاعَتِها شیعَتی الجنه بِاَجمَعَهِم، در آن شهر (قم) زنی از فرزندان من رحلت خواهد نمود که نامش فاطمه دختر موسی می باشد و به واسطه شفاعت او تما م شیعیان من وارد بهشت خواهند شد.
آری حضرت رضا(س) نیز به ما یاد داده که در زیارت خواهر بزرگوارشان چنین بخوانیم: یا فَاطِمه إِشفَعی لی فِی الجَنَّه فَان لَکَ عِندَاللهِ شَأنَا مِنَ الشَّأنِ.
با توجه به این که امام معصوم(ع) مبالغه نمی کند و کلامش عین حقیقت است می توان نتیجه گرفت که آن حضرت حقیقتا در شأن و مقامی می باشند که در باب شفاعت مومنین گنهکار محدودیتی نداشته و شفاعت ایشان در مورد تمام اهل بهشت پذیرفته می شود.
مرجع عظیم الشأن مرحوم آیت الله مرعشی نجفی (ره) در نقل خاطره خاطره ای می فرمایند: پدرم مرحوم آیت الله سید محمود مرعشی که در نجف اشرف می زیست بسیار علاقه مند بود که به طریقی، محل قبر شریف جده اش حضرت زهرا(س) را بیابد، برای این مقصود، ختم مجری انتخاب نموده و چهل شب به آن مداومت کرد، تا شاید از این طریق به محل مرقد شریف حضرت زهرا(س) آگاه گردد. شب چهلم، بعد از انجام ختم و توسل فراوان، به خواب رفته و در عالم خواب به محضر
امام باقر(ع) یا امام صادق(ع) رسید، امام به او فرمودند: عَلَیکَ بِکَریمه اَهلَ البَیت: به دامن کریمه اهل بیت(ع) چنگ بزن،
ایشان تصور کردند منظور حضرت زهرا(س) است از این رو عرض کرد: آری، قربانت گردم من نیز ختم را برای همین گرفتم که محل شریف قبر آن حضرت را دقیق تر بدانم و زیارتش کنم.
امام(ع) فرمودند: منظور من قبر شریف حضرت معصومه(س) در قم است. به ظاهر مصالحی، خداوند اراده نموده که قبر حضرت زهرا(س) برای همگان مخفی باشد. از این رو قبر حضرت معصومه(س) را تجلی گاه قبر شریف حضرت زهرا(س) قرار داده است. اگر قرار بود قبر آن حضرت آشکار باشد و شکوه و عظمتی داشته باشد، خداوند متعال همان شکوه و عظمت مرقد حضرت زهرا(س) را برای قبر حضرت معصومه(س) قرار داده است.
مرحوم آیت الله سید محمود مرعشی، وقتی که از خواب برخاست تصمیم گرفت که به قصد زیارت حضرت معصومه(س) به قم مهاجرت کند، او بی درنگ با همه اعضای خانواده اش از نجف اشرف، عازم قم شد و به زیارت مرقد مطهر حضرت معصومه(س) پرداخت.
آری، علما و بزرگان شیعه این گونه ارادت خود را نسبت به کریمه اهل بیت نشان دادند و در عمل به ما آموختند که عزت و بزرگی در سایه احترام و ابراز ارادت به خاندان عصمت و طهارت حاصل خواهد شد.