۲۶ / تير / ۱۴۰۴ - 17 July 2025
13:17
کد خبر : 9267441
۱۲:۱۸

۱۳۹۹/۰۵/۲۷

بانوان قالیباف یزدی در اردوی علمی و هنری بازدید از کارگاه مخترع "گره گردان"

جمعی از بانوان فعال در حوزه هنر صنعت قالی بافی یزد با حضور در کارگاه قالیبافی استاد علی محمد دهقان منشادی آموزش های لازم برای بافت بهتر و به روز تر فرش را نیز دیدند.

به گزارش سرویس بسیج جامعه زنان کشور خبرگزاری بسیج،

از یزد : آسیب های اقتصاد و فقر وضعیت معیشتی ، بیکار شدن برخی از مشاغل یکی از مهم ترین مسائلی است که این روزها با شیوع بیماری کرونا ، خانواده ها و جامعه را تحت الشعاع خود قرار داده است. قرنطینه خانگی و طولانی شدن مدت زمان حضور افراد در خانه و نیاز به شغلی که هم پر کننده اوقات فراغت بانوان باشد و هم برای خانواده درآمدزایی داشته باشد از اهمیت بالایی برخوردار است. از این رو می توان با توجه به استقبال بانوان از هنرهای دستی و سنتی که ریشه در فرهنگ غنی و قدیمی ایرانیان دارد " کرونا " را فرصتی برای احیای این مشاغل به ویژه به عنوان مشاغل خانگی برای بانوان دانست.

یکی از این هنرهای درآمد زا که در تاریخ حضور اقتصادی بانوان در معیشت خانواده سبقه ای طولانی دارد " فرش بافی " است. هنری که سالهاست به عنوان یک صنعت در ایران شناخته می شود.
شهرهای مختلف ایران طرح ها و نقش ها و رنگ ها و مدل های مختلفی از بافندگی را به خود اختصاص داده اند که هر یک دارای جاذبه ها و زیبایی های خود است از فرش های دست بافت خراسان تا آذربایجان از ترکمن صحرا تا یزد و ...
قدمت قالی دستباف یزدی به صورت درشت باف و صرفا به عنوان یک زیرانداز خوب به سال‌های بسیار دور باز می‌گردد. بانوان یزدی برای بافت فرش از وسایلی استفاده می کنند که برای هر یک به لهجه یزدی نامی برگزیده اند : « دار قالی، دفه(برپاکی)، شانه(کلوزار)، کاردک(پاکی)، قیچی، چله، کوجی، سک و سیخ پود‌کشی»
در قالی یزد که عموماً با دار عمودی و گره نامتقارن پارسی و دو پوده، بافته می شود، تار از پنبه و پود نیز از پنبه یا پشم است.
پرز: کیفیت پشم که عموماً از بازار اصفهان و تهران فراهم می گردد متمایز است و طبق معمولً نیمه بلند چیده می شود. بعضی قالی های پرز نخی، مصرف خانگی دارند و گاهاً از پشم براق و کمی نرم و کم دوام نیز استفاده می شود که قالی های حاصله کیفیت چندانی ندارند.
گره: همان‌ گونه که پیشتر اشاره شد گره قالی یزد از نوع پارسی باف بوده و تقریبا ظریف و با رجشمارپنجاه زده می شود.

پروژه هاي متعارف در فرش یزد:
در گذشته فرش یزد با پروژه و نقش هراتی و چهار منزل بافته می شد اما پس از ورود طرح های فرش کرمان، تنوع بیشتری یافت و اینک طرح ها از اصفهان و کرمان و کاشان اقتباس می‌گردد تأثیر پذیری قالی یزد از قالی های کرمان بخصوص از زمانی که از نقشه استفاده می‌شود بیشتر محسوس است.
با همه ی این ها در قالی یزد، نقش گل ها با تزئینات هندسی و نیز نقش ترنج و طرح های باغی معمول ترند.
رنگ بندی فرش یزد:
قالی یزد عموماً از رنگ بندی تیره تری برخوردار است با اینحال طیف رنگ هاي تیره فام در اکثر موارد از هارمونی بسیار جذابی برخوردار شده اند. رنگ هاي زمینه در قالی یزد عبارتند از آبی و قرمز مایل به بنفش .
از سفید، آبی روشن و صورتی «رنگ هاي روشن فام» جهت ایجاد کنتراست بهره گرفته شده است. آن دسته از قالی های ساخت شده در یزد که متأثر از قالی های کرمانی هستند عموماً از طریق چیرگی رنگ قرمز حاصل از قرمز دانه، رنگ آبی روشن یا تیره و همینطور رگه هاي آبی رنگ که در پشت قالی قابل رؤیت هستند قابل تشخیص اند
اختراع مبتکر یزدی سرآغاز تحولی در صنعت فرش دستباف

چندی پیش بود استاد علی محمد دهقان منشادی موفق به ابداع گره جدیدی به نام گره گردان شد و این اختراع تحول بزرگی را در صنعت فرش کشور به ویژه استان یزد ایجاد کرد. مزینت "گرده گردان" علاوه بر حفظ کیفیت فرش سرعت بافت را به نصف کاهش می دهد.
منشادی در خصوص ویژگی های این گره می گوید: "گره گردان" مقاومتی در حد گره های مرسوم دارد. آزمایش مقاومت کشش گره در آزمایشگاه اداره استاندارد یزد و مرکز ملی فرش انجام شده و هر چند اعداد این دو آزمایش با هم تفاوت داشت اما هر دو مقاومت کشش گره گردان را در حد دیگر گره ها اعلام کردند.

وی از ویژگی های این گره کاهش سرعت بافت فرش، عدم آسیب دیدگی انگشتان بافنده، افزایش مقاومت سایش فرش پشت، عدم امکان جفتی بافی و هرگونه تقلب دیگر را از جمله مزایای بافت فرش با این شیوه دانست.
این مبتکر یزدی در مورد استفاده از این نوع گره، می گوید: ظر بنده این بوده که مرکز ملی فرش امتیاز آن را خریداری کرده و در کشور آموزش دهد ولی متاسفانه علی رغم تمامی قول ها تا کنون چنین اتفاقی صورت نگرفته است.

استاد دهقان منشادی اکنون آموزشگاهی در زمینه تابلو فرش تاسیس کرده است و بنا به گفته خودشا آموزش این نوع گره به دنبال این است که بتواند بافت فرش با این گره گردان را اشاعه بدهد.
حال در این روزها جمعی از بانوان فعال در حوزه فرش بافی و علاقمندان به این هنر صنعت با حضور در کارگاه استاد دهقان منشادی ضمن بازدید از این کارگاه با روش اجرای گره گردان بر دار قالی و مزیت های آن آشنا شدند.

طنین یاس


گزارش خطا
ارسال نظرات شما
x

عضو کانال روبیکا ما شوید