۳۰ / تير / ۱۴۰۴ - 21 July 2025
11:39
کد خبر : 9287102
۱۰:۰۷

۱۳۹۹/۰۷/۳۰

تا رسیدن به ایستگاه پیری جمعیت فقط ۱۰ سال فاصله داریم

به دلیل انجام غیرعلمی سیاست های کاهش جمعیت در کشور از ۱۳۷۲ تا ۱۳۸۵ جمعیت ایران وارد بزرگسالی شده و با روند افزایشی، جمعیت سالمند در ایران همچنان ادامه‌دار است.

به گزارش سرویس بسیج جامعه زنان کشور خبرگزاری بسیج،حرکت تند جمعیت ایران به سمت سالخوردگی، مسأله ای ساده و کم اهمیت نیست! به دلیل انجام غیرعلمی سیاست های کاهش جمعیت در کشور از ۱۳۷۲ تا ۱۳۸۵ جمعیت ایران وارد بزرگسالی شده و با روند افزایشی، جمعیت سالمند در ایران همچنان ادامه‌دار است تا جایی که پیش بینی ها حاکی از این است که ایران در سال ۱۴۰۹ به پیری جمعیت خواهد رسید.
از آنجا که مهم‌ترین علّت سالمندی جمعیّت در جوامع، کاهش فرزندآوری است در کشور ما نیز نرخ فرزندآوری به دلایلی از قبیل تغییر سبک زندگی، وضعیت معیشت و اقتصاد مردم، تغیرات فرهنگی در حوزه فرزندآوری، کاهش نرخ ازدواج در بین جوانان و بالا رفتن آمار طلاق، افزایش بی بندو باری های جنسی خارج از ازدوج، نسبت به ۲۰ سال گذشته کاهش چشم گیری داشته است.
مسئله بالا رفتن سن ازدواج در این مقوله از اهمیت ویژه ای برخوردار است چرا که سن بارداری برای زنان سنی تعیین شده و تعریف شده است. این در حالی است که آمارها از جمعیت ۱۳ میلیون نفری جوانان به سن ازدواج رسیده ای خبر می دهد که با توجه به شرایط فرهنگی و اقتصادی کشور بسیاری از آنها شرایط و امکانات ازدواج را نداشته یا تمایلی به تشکیل خانواده ندارند! تأسف برانگیزتر از آن وجود ۲ میلیون زن و مرد ایرانی است که سن شان به مرحله مجردی قطعی رسیده است.

مسئله خطرناک تر افزایش طلاق و از بین رفتن قبح آن در بین خانواده هاست چیزی که به اندازه تأخیر در ازدواج در بروز این پدیده شوم تأثیرگذار است. نسبت طلاق به ازدواج نشان می‌دهد در سال ۸۷ در برابر هر ۱۰۰ مورد ازدواج حدود ۱۳ مورد طلاق و در سال ۸۸ در برابر هر ۱۰۰ مورد ازدواج ۱۴ مورد طلاق و در سال ۸۹ در برابر هر ۱۰۰ مورد ازدواج حدود ۱۶ مورد طلاق وجود داشت. اگرچه در سال ۹۰ از تعداد ازدواج ها کاسته شد اما در مقابل تعداد طلاق ها افزایش داشت و در برابر هر ۱۰۰ مورد ازدواج حدود ۱۷ مورد طلاق وجود داشت. روند کاهشی ازدواج تا سال ۹۱ ادامه داشت اما در مقابل طلاق در این سال به بالاترین حد خود رسید.
از سال ۹۳ تا ۹۷ همچنین با کاهش تعداد ازدواج‌ها و در مقابل با افزایش طلاق‌ها رو به رو هستیم به طوریکه از ۷۲۴۳۲۴ مورد ازدواج در سال ۹۳ به ۵۴۹۸۶۱ مورد ازدواج در سال ۹۷ کاهش داشتیم. در مقابل کاهش ازدواج، با افزایش تعداد طلاق رو به رو هستیم، به طوریکه از ۱۶۳۵۶۹ مورد طلاق در سال ۹۳ به ۱۷۴۶۹۸ مورد در سال ۹۷ رسید. همچنین نسبت طلاق به ازدواج نشان می‌دهد در سال ۹۳ در برابر هر ۱۰۰ مورد ازدواج ۲۳ مورد طلاق وجود داشت در حالی که در سال ۹۷ در برابر هر ۱۰۰ مورد ازدواج ۳۲ مورد طلاق وجود داشت. این امر حاکی از افزایش میزان طلاق نسبت به میزان ازدواج است.
از آمارهای هولناک سقط جنین در ایران اسلامی نیز نباید غفلت کرد! براساس آمارهای وزارت بهداشت، سالانه بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ هزار سقط جنین غیرقانونی در کشورمان انجام می‌شود یعنی در کشور روزانه ۱۰۰۰ جنین توسط والدین کشته می‌شوند! یعنی در هر ساعت ۴۲ جنین بی گناه در ایران کشته می شود که تنها حدود ۱۰ مورد آن قانونی است!
مقایسه این آمار با میزان‌ فوتی‌های ناشی از ویروس کرونا در کشور نیز آمار وحشتناکی را عیان می‌کند! اگر فرض کنیم به‌طور متوسط روزانه ۲۵۰ نفر بر اثر ابتلا به کرونا جان خود را از دست بدهند، آمار سقط جنین کشور چهار برابر این مقدار است!
معمولا روند کاهش جمعیت در بین کشورها مثلا کشورهای اروپایی طی یک یا دو سده اتفاق می افتد اما این روند در ایران به گونه ای بروز کرد که از اوایل دهه ۷۰ تا اوایل دهه ۸۰ شمسی و تنها طی یک دهه، بیش از چهار فرزند به‌ازای هر زن ایرانی از فرزندآوری کشور کاسته شد و نرخ باروری کل به زیر حد جانشینی رسید! حدود دو دهه است که باروری در ایران زیر حد جانشینی است و روند تغییرات آن همچنان کاهشی است.
در کنار تمام این مسائلی که بارها و بارها به بیان ها و زبان های مختلف گفته شده است، بی دغدغه گی و بی ارادگی مسئولین ذی ربط جمعیت چون وزارت بهداشت، معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری و .. در حل بحران کاهش جمعیت مسئله ای است که نه تنها داد دلسوزان نظام به ویژه رهبری معظم انقلاب اسلامی را برآورده بلکه انگشت حیرت جهانیان را نیز به دندان کشیده است!
بیش از ۶ سال است که سیاست های کلی جمعیت در ایران که توسط مقام معظم رهبری به دولت و مجلس ابلاغ شده است ، خاک می خورد! سیاست هایی که نقشه راه نجات جمعیت ایران از بحرانی است که دچار آن شده است. حال با وجود تمام این بی توجهی ها جمعیت وفاداران انقلاب اسلامی با ارسال نامه‌ای به رئیس مجلس شورای اسلامی پیشنهادات ۱۲گانه خود برای افزایش جمعیت کشور و فرزندآوری خانواده‌ها را اعلام کرد از جمله تخصیص معادل ۱۰میلیون تومان سهام شرکت‌های دولتی به هریک از موالید جدید خانواده‌ها است.
متن نامه به این شرح است:
با توجه به تأکیدات مقام معظم رهبری طی سال‌های اخیر، جمعیت وفاداران انقلاب اسلامی محورهای پیشنهادی خود را برای تکمیل "طرح تعالی خانواده" تقدیم می‌کند؛ دستور فرمایید در کمیسیون مربوطه مورد بهره‌برداری قرار گیرد.
۱ ــ تشکیل «وزارت خانواده و ازدواج» یا تبدیل وزارت ورزش و جوانان به «وزارت خانواده و ورزش» جهت پیگیری و اجرای قوانین و مقررات ناظر بر تشویق ازدواج و فرزندآوری و تحکیم بنیان خانواده
۲ ــ تشکیل صندوق خانواده با تکلیف دولت به واریز درصد مشخصی از درآمدهای موجود دولت، با هدف تأمین مالی قوانین و مقررات ناظر بر تشویق ازدواج و فرزندآوری از محل آن
۳ ــ تبدیل مصوبه «راهبردها و اقدامات ملی مربوط به جلوگیری از کاهش نرخ باروری و ارتقای آن متناسب با آموزه‌های اسلامی و اقتضائات راهبردی کشور» مورخ دوم خرداد ۱۳۹۱ شورای‌عالی انقلاب فرهنگی به قانون و اجرای آن
۴ ــ تکلیف سازمان صداوسیما به تولید و پخش برنامه‌های آگاهی‌دهنده نسبت به خطرات کاهش جمعیت، ممنوعیت برنامه‌های مشوق تک‌فرزندی و دوفرزندی و تولید و پخش برنامه‌های مشوق افزایش جمعیت و خانواده‌های دارای ۴، ۵ و ۶ نفر فرزند
۵ ــ اصلاح قوانین کار و بیمه‌ای کشور جهت افزایش میزان کمک عائله‌مندی و کمک هزینه اولاد حداقل به دو برابر و تعلق گرفتن آن به فرزندان اول تا ششم
۶ ــ احتساب سنوات مادران شاغل بر اساس جدول زیر:
فرزند دوم: یک سال
فرزند سوم: دو سال
فرزند چهارم: سه سال
فرزند پنجم: چهار سال و امکان بازنشستگی با ۲۰ سال سابقه کار
۷ ــ تخصیص معادل ۱۰ میلیون تومان سهام شرکت‌های دولتی به هریک از موالید و همچنین تبدیل سود آن به سهام غیرقابل انتقال تا سن ۲۰سالگی
۸ ــ پرداخت تمام هزینه‌های بیمارستانی تولد فرزندان سوم تا ششم همچنین تمام هزینه‌های درمانی آنها تا سن ۱۸سالگی از طرف دولت
۹ ــ امکان تحصیل رایگان تمام فرزندان سوم تا ششم در تمامی مدارس دولتی و غیرانتفاعی به‌صورت رایگان
۱۰ ــ تخصیص زمین، آپارتمان یا وام اجاره مسکن، متناسب با جمعیت محل سکونت، برای صاحبان فرزند چهارم تا ششم فاقد مسکن
۱۱ ــ اعطای کمک‌هزینه‌های معیشتی به خانواده‌های دارای چهار تا شش فرزند
۱۲ ــ رایگان ساختن تمامی هزینه‌های درمان ناباروری در کشور
با توجه به اینکه یازدهمین مجلس شورای اسلامی در نزد رهبری انقلاب اسلامی و مردم ایران، مجلس انقلابی و متفاوت نسبت به مجلس دوره دهم و نهم است، انتظار می رود، دکتر قالیباف رئیس وقت مجلس شورای اسلامی و سایر نمایندگان مجلس نسبت به این نامه و مهم تر نسبت به عمل به سیاست های کلی جمعیت صادره از سوی مقام معظم رهبری، توجه بیشتری نشان دهند .

طنین یاس


گزارش خطا
ارسال نظرات شما
یادداشت
x

عضو کانال روبیکا ما شوید