به گزارش خبرگزاری بسیج از خراسان جنوبی، دکتر مهدی جعفری تاکید کرد: آنچه دانش بومی کشاورزان زرشک کار را به حد اعلا میرساند استفاده از دانش علمی و فناوری اساتید دانشگاه است که در کنار یکدیگر میتواند تحول ایجاد کند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی در همایش علمی زرشک در دانشگاه بیرجند بر استفاده از کار شرکتهای دانش بنیان در زمینه فرآوری زرشک و بهرهگیری سرمایه گذاران این بخش از کار نخبگان علمی تاکید کرد.
وی ادامه داد: برای موفقیت در صادرات زرشک باید نسبت به کاهش و حذف بار میکروبی محصول اقدام شود که این کار با استفاده از دانش علمی و ایجاد بارگاهها در کنار مزارع محقق میشود.
وی تاکید کرد: برای جلوگیری از خام فروشی زرشک باید در صادرات زرشک موفقتر علم کنیم.
رئیس جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: امروز در دانشگاه بیرجند و خراسان جنوبی امکان انجام آزمایشهای بهداشتی مورد نیاز برای صادرات زرشک به کشورهای اروپایی وجود دارد.
مهدی جعفری برگزاری جشنواره ملی زرشک با کیفیت فعلی را بی سابقه خواند و افزود: چرا که مدت یک هفته را به این محصول مزیت دار اختصاص داده شده است.
رئیس جهاد کشاورزی خراسان جنوبی با بیان اینکه ۵۰ نهاد دولتی و تخصص پای کار جشنواره ملی زرشک آمدهاند، بیان کرد: این جشنواره را مردم محور برگزار میشود.
جعفری با اشاره به شعار جشنواره زرشک (زرشک خراسان جنوبی برای همه مردم ایران) ادامه داد: ما هنوز نتوانستهایم این محصول مزیت دار را به مردم ایران معرفی کنیم تا بتوانیم به قدم بعدی یعنی معرفی زرشک به مردم جهان برسیم.
وی گفت: یکی از اهداف جشنواره زرشک مباحث آموزشی است که کمیته علمی اقدامات خوبی در ورکشاپها و ایده شو برگزار کردند که مایه برکت است.
به نظر جعفری در آینده مردم به سمت گردشگری مزرعه خواهند رفت و از این جهت در افتتاحیه همایش زرشک از معاون گردشگری وزیر میراث فرهنگی دعوت شدند.
وی گفته زرشک گیاهی سازگار با کم آبی است این قابلیت زرشک را یک محصول استراتژیک خراسان جنوبی تبدیل کرده است.
رئیس جهاد کشاورزی خراسان جنوبی با بیان اینکه زرشک گیاه متحمل شوری نیز است، افزود: زرشک فقر غذایی خاک را نیز تحمل میکند.
جعفری اظهار کرد: با باتوجه به مجموعه قابلبیتهای زرشک و با توجه به اقلیم خراسان جنوبی به آسانی از گردونه تولید حذف نخواهند شد.
همچنین در این مراسم، محسن پویان مدیر مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی اظهار داشت: درمورد زرشک میتوان چند مکمل غذایی تولید کرد که امکان پیشنهاد و معرفی به سرمایه گذاران وجود دارد.
پویان با اشاره به ابعاد ارزشمند و موفق جشنواره زرشک افزود:
اقدامات رسانهای این جشنواره باعث پررنگ شدن اهداف آن و از جمله معرفی زرسک در کشور شده به گونهای که گزارشها و مصاحبههایی از استانهای مختلف در مورد آن درخواست شده است.
وی همچنین تأکیدکرد: خام فروشی در تجارت جهانی منسوخ شده است براین اساس باید بر تولید مکملها تمرکز شود.
با بیان اینکه زرشک دانه دار از قبل از اسلام در کشور ما وجود داشته است، گفت: البته زرشک بی دانه با قدمت ۲۰۰- ۳۰۰ ساله یک محصول خاص و ویژه در خراسان جنوبی و روستای افین است.
پویان گفت: درختچه زرشک یک محصول خاص و استثنایی است چرا که از اجزای مختلف آن از برگ و ساقه و… میتوانیم بهره بگیریم.
وی با اشاره به اینکه برگ زرشک بعد از محصول زعفران میتواند شادیآور و ضد افسردگی باشد، گفت: از این جهت یک مکمل و محصل تهیه شده از برگ زرشک و زعفران میتواند برای شادی آوری بسیار موثر باشد.
مدیر مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی با اشاره به فواید دیگر اجزای مختلف درختچه زرشک اظهار کرد: طب ایرانی برای میوه زرشک فوایدی، چون سلامت ریهها، کاهش فشار خوبی، پیشگیری از پروستات و کاهش اوره خون ذکر کرده است.
رئیس کانون هماهنگی زرشک و عناب بیان کرد: طبق تحقیقات انجام شده با خوردن روزی دو قاشق زرشک میتوانیم تا حد مؤثری سلامت خود را تأمین کنیم که در این زمینه بایدآگاهی بخشی به مردم داشته باشیم.
وی با بیان اینکه میتوانیم نتایج این تحقیقات را در اختیار سرمایه گذاران قرار دهیم، ادامه داد: امیدواریم در سالهای آینده محتواهای علمی جشنواره زرشک افزایش پیدا کند.
مدیر مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی افزود: ایران جزو ۱۰ کشور برتر دارای جاذبه گردشگری و پنج کشور اول دارای تنوع گردشگری است که یکی از مهمترین آن اکو توریسم و یا گردشگری کشاورزی است.
وی بیان کرد: در خراسان جنوبی نیز گیاهانی خاص و درختانی کهن داریم که میتواند در کنار زرشک موجب رونق اکوتوریسم شود.
دبیر کمیته علمی جشنواره زرشک: تلاش دانشگاه بیرجند برای تحقق شعار سال در حوزه زرشک
احمد لامعی در همایش علمی زرشک در دانشگاه بیرجند اظهار کرد: کشت و برداشت زرشک در خراسان جنوبی بیشتر به صورت سنتی انجام میشود.
رئیس دانشگاه بیرجند ابراز امیدواری کرد: با ورود شرکتهای دانش بنیان و دانش پژوه به حوزه زرشک شاهد اقدامات مناسب و علم محور در مورد این محصول استراتژیک باشم.
وی ادامه داد: دانشگاه بیرجند تلاش میکند که در حوزه زرشک و فرآوری آن نیز بتواند شعار سال یعنی اقتصاد دانش بنیان را محقق کند.
رئیس دانشگاه بیرجند با اشاره به ضرورت رونق گردشگری کشاورزی در خراسان جنوبی گفت: خراسان جنوبی با توجه به مزارع زرشک و زعفران و گل نرگس پتانسیل خوبی در این حوزه دارد.