به گزارش خبرگزاری بسیج ایلام، ایران از جمله کشورهایی است که بخش زیادی از آن در منطقه گرم و خشک قرار گرفته و با میانگین بارندگی ۲۵۰ میلیمتر، حدود دو سوم گسترده آن کمآب است.
مصرف زیاد، همخوانی نداشتن بارندگیها با میزان مصرف در کشور، رشد جمعیت و توسعه از جمله دلایل اصلی بروز بحرانها و چالشهای بخش آب است، از سوی دیگر، فرسودگی شبکه انتقال و هدررفت آب نیز از مسائلی است که در شرایط بحرانی آب باید مورد توجه قرار گیرد، زیرا آب شیرین به طور فزاینده و با شتاب رو به کاهش است و باید همه بخشها نسبت به این موضوع حساس و مردم نیز نسبت به پیامدهای نبود آب بیشتر آگاه شوند.
استان ایلام دارای بیش از ۶۰۰ روستا است که تعدادی از آنها هنوز با تنش آبی دست و پنجه نرم میکنند، مدیریت تأمین آب در ابعاد مختلف شامل راههای تأمین پایدار آب، مصرف بهینه با فرهنگ سازی، مکانیزه شدن کشاورزی و صیانت از حریم رودخانهها، تقویت سفرههای زیر زمینی و بستن چاههای غیرمجاز مجموعه برنامههایی است که آیندهای امیدوار پیش پای ایلام برای عبور از پدیده تنش آبی قرار داده است.
سایه شوم خشکسالی و ضعف زیرساختها از حدود دو دهه پیش تا کنون، بحرانی به نام تنش آبی در استان ایلام به وجود آورده که اینک در پرتو نهضت پرشتاب آبرسانی، امید آن میرود که بیشتر ساکنان استان از قطعی و کمبود آب آشامیدنی رهایی یابند.
با این اوصاف شرکت آب و فاضلاب استان ایلام در چند سال اخیر طرح های متفاوتی برای رفع تنش کم آبی در شهرها و روستاهای استان در پیش گرفته است و پروژههای زیادی را برای رفع این معضل در شهرها و مناطق روستایی در دست اجرا دارد.
اجرای ۶۱ هزار متر توسعه شبکه آبرسانی در ایلام
مدیرعامل آب و فاضلاب ایلام با بیان اینکه ۹۹.۵ درصد جمعیت استان از آب آشامیدنی سالم و بهداشتی برخوردار هستند، گفت که در سال گذشته بیش از ۶۱ هزار متر توسعه شبکه آبرسانی در نقاط مختلف استان اجرا شد.
محمدی بیان کرد: همچنین در همین مدت پنج هزار و ۵۵۷ دستگاه آب نمای خراب و خارج از رده یا با خرابی بالا تعویض شده است.
وی تصریح کرد: سه هزار و ۵۲۹ مورد خرابی انشعابات آب مورد بررسی، ترمیم و بازسازی قرار گرفت که استانداردسازی، اصلاح، نوسازی و تعویض انشعابات فرسوده و رفع مشکل آنها از مهمترین اقدامات این حوزه بوده است که نقش مهمی در اجرای سیاستهای آبی و جلوگیری از هدررفت آب دارد.
مدیرعامل آبفای استان ایلام خاطرنشان کرد که در بحث شبکه توزیع آب نیز، ۱۸ هزار و ۲۰۵ متر مورد بهسازی، تعویض و نوسازی قرار گرفت.
محمدی با برشمردن اقدامات شرکت آبفای استان در راستای تأمین آب پایدار مشترکان، گفت: ۳۶ مورد بهسازی و تعویض الکترو پمپهای شناور چاهها و ایستگاههای آبرسانی، مرمت، بازسازی، نصب تجهیزات و تجهیز چاههای آب از دیگر اقدامات شرکت آب و فاضلاب استان در سال گذشته بوده است.
۶۱ روستای ایلام در طرح جهاد آبرسانی از آب سالم برخوردار شدند
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب ایلام گفت که با اجرای طرح جهاد آبرسانی، ۶۱ روستای استان با جمعیت حدود ۳۸ هزار نفر از نعمت آب آشامیدنی سالم و بهداشتی برخوردار شدند.
محمدی اظهار کرد: طرح جهاد آبرسانی با اعتبار پنج هزار و ۷۰ میلیارد ریال شامل آبرسانی به ۱۲۸ روستا است که تاکنون با اجرای این طرح، ۶۱ روستای استان با جمعیتی حدود ۳۸ هزار نفر از نعمت آب آشامیدنی سالم و پایدار بهره مند شدهاند.
وی با اشاره به اینکه طرح جهاد آبرسانی در استان از اواخر سال ۱۴۰۰ و با مشارکت قرارگاه امام حسن مجتبی(ع) و سپاه آغاز شده است، افزود: تا کنون آبرسانی به ۲۳ روستا شهرستان چوار، ۱۰ روستا در شهرستان مهران، ۹ روستا در شهرستان دهلران، هفت روستا در شهرستان ملکشاهی، چهار روستا در شهرستان سیروان، سه روستا در شهرستان بدره، دو روستا در شهرستان آبدانان، دو روستا در شهرستان دره شهر و یک روستا در شهرستان چرداول انجام شده است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان ایلام تاکید کرد: در ۳۱ روستای دیگر در حال رایزنی برای تخصیص اعتبارات لازم به منظور اجرا و تکمیل این پروژهها هستیم که با تکمیل آن گامی بزرگ در توسعه روستای استان برداشته خواهد شد.
تأمین آب پایدار برای سه هزار شهروند مهرانی
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان ایلام از تأمین آب پایدار برای سه هزار نفر از مشترکان شهری و روستایی شهرستان مهران خبر داد و گفت: این اقدام از طریق اصلاح و توسعه حدود دو هزار متر از شبکه توزیع آب انجام شده است.
محمدی اظهار کرد: در راستای اجرای این پروژه، افزون بر تأمین آب برای سه هزار نفر در شهر مهران و روستاهای تابعه، ۸۷ فقره انشعاب فاضلاب و ۲۹۲ فقره انشعاب جدید به متقاضیان واگذار شده است.
وی همچنین به آغاز مطالعات طرح آبرسانی شهرستان مهران از سامانه گرمسیری اشاره کرد و افزود که این طرح پس از تأمین اعتبار لازم، اجرا خواهد شد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان ایلام از برنامهریزی برای اجرای طرح هوشمندسازی تأسیسات آبرسانی در پایانه مرزی و شهر مهران خبر داد.
محمدی توضیح داد: هوشمندسازی تأسیسات آبرسانی و شبکه توزیع در پایانه مرزی و شهر مهران، مطابق اسناد بالادستی شرکت مهندسی آبفا کشور، از جمله بخشنامه ملاحظات امنیتی شبکه صنعتی و مستر پلان اسکادا، ابلاغی از طرف شرکت آبفا کشور تدوین شده است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان ایلام خاطرنشان کرد: اجرای این طرح به روش EPC و از طریق فاینانس تأمین مالی خواهد شد و توسط شرکتهای دانشبنیان اجرا می شود.
رفع تنش آبی شهر ایلام با احداث دو مخزن
مدیرعامل شرکت آبفای ایلام با اشاره به اینکه حدود ۹۰ درصد آب شهر ایلام از دو منبع سد ایلام و چشمه گُلگُل تأمین میشود، اظهار کرد که طراحی خطوط انتقال و ایستگاههای پمپاژ آب این شهر شامل چهار ایستگاه در سد ایلام و سه ایستگاه در چشمه گُلگُل مربوط به اوایل سال ۱۳۸۰ برای جمعیت حدود ۷۰ هزار نفر است.
وی با بیان اینکه عمر مفید این ایستگاههای پمپاژ برای انتقال آب به شهر ایلام پایان یافته است، افزود: در طراحی شبکه انتقال آب به شهر ایلام، چهار موتور پمپ اصلی و دو موتور پمپ جایگزین در نظر گرفته شده که برای زمان طراحی در سال ۱۳۸۰ ایده آل بوده است، اما امروز با توجه به افزایش جمعیت شهر به بیش از ۲۰۰ هزار نفر، دو پمپ جایگزین هم وارد مدار شده که این امر موجب بروز مشکل و آسیبپذیری روند پمپاژ آب شده است.
مدیرعامل آب و فاضلاب شهر ایلام با بیان اینکه تراکم جمعیتی در شهر ایلام افزایش پیدا کرده است، افزود: شبکه آبرسانی طراحی شده برای شهر ایلام جوابگوی این جمعیت نیست و از طرف دیگر حدود ۵۰ درصد این شبکه نیز فرسوده شده است. همچنین، ساخت و سازهای غیرمجاز اطراف مخازن موجب افزایش حجم تقاضای آب در شهر شده است.
مدیرعامل آب و فاضلاب ایلام با تأکید بر اینکه شبکه آب ایلام نیازمند هوشمندسازی و نوسازی است، گفت: حدود شش درصد منابع آبی شهر ایلام از چاههای داخل و اطراف شهر تأمین میشود که در چند روز گذشته یکی از این چاهها به دلیل سوختگی موتور پمپ از مدار خارج شده و همین امر موجب قطعی آب در برخی ساعات روز شد. امید است که بهزودی بتوانیم با تمهیدهای اندیشیده شده، این مشکل را برطرف کنیم.
وی ادامه داد: با توجه به رشد و افزایش تراکم جمعیت در شهر ایلام، افزایش تابآوری شبکه توزیع آب در زمان اوج مصرف، همچون نوروز و تابستان، باید حجم جدیدی به مخازن آب شهر ایلام افزوده شود.
محمدی افزود: ساخت دو مخزن ذخیره آب با حجم هشت هزار متر مکعب در دستور کار قرار گرفته که مشکل آب برخی از مناطق شهر ایلام از جمله جانبازان، رزمندگان و بانبرز را رفع میکند.
مشکل افت فشار و تأمین آب پایدار چند محله ایلام رفع شد
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان ایلام گفت: با اجرای عملیات لولهگذاری به طول ۲۶۰ متر و قطر ۶۳ میلیمتر، مشکل افت فشار آب خیابان هفت تیر و کوچههای منشعب از آن از جمله جهاد، شهید هاشمیپور، خضر، خرم، خشنود و خضرا رفع و مشترکان ساکن این مناطق از مزایای آن بهرهمند شدند.
محمدی اظهار کرد: با توجه به افت فشار آب در خیابان هفت تیر شهر ایلام، مطالعه و طراحی شبکه توزیع این منطقه توسط کارشناسان حوزه بهرهبرداری و توسعه آب شرکت آبفای استان انجام شد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان ایلام یادآور شد: از ابتدای سال جاری تاکنون حدود چهار کیلومتر توسعه و اصلاح شبکه فرسوده در شهر ایلام انجام و مطالعات رفع افت فشار سایر مناطق شهر ایلام نیز انجام شده و برنامهریزیهای لازم در دستور کار قرار گرفته است
۱۰ میلیارد ریال برای رفع مشکل افت فشار آب سراب درهشهر هزینه شد
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان ایلام گفت: ۱۰ میلیارد ریال اعتبار برای طرح (اضطراری) رفع کدورت چشمه آب سراب دره شهر در زمان بارندگی هزینه شد.
محمدی اظهار کرد: شرکت آب و فاضلاب استان ایلام با محوطهسازی و با استفاده از دو خط لوله ۵۰۰ میلی متری مازاد بر خط موجود، نسبت به رفع کدورت آب چشمه سراب دره شهر در زمان بارندگی شدید اقدام کرده است.
وی افزود: چشمه سراب دره شهر تنها منبع تامین آب این شهر و روستاهای تابعه است که در سالهای گذشته بهسازی آن توسط شرکت آب و فاضلاب استان انجام شد ولی با توجه به بافت آهکی منطقه هنگام بارندگی، کدورت وارد شده به آب چشمه، باعث تنش در توزیع آب شهری میشد.
مدیرعامل آب و فاضلاب استان ایلام یادآور شد: این شرکت با طرحی کوتاه مدت و اضطراری نسبت به ایجاد امکان لازم برای تخلیه آب چشمه در هنگام کدورت با استفاده از دو خط لوله ۵۰۰ میلی متری مازاد بر خط موجود اقدام کرد.
محمدی تصریح کرد که در برنامه بلند مدت برای رفع این مشکل، مطالعات لازم برای ایجاد یک "سامانه فرآیندی" برای حذف کدورت در مواقع لزوم صورت گرفته و در حال تهیه نقشه و جزئیات با توجه به فضای موجود در محل چشمه هستیم.
محمدی یادآور شد: با توجه به لزوم خرید و نصب تجهیزات مورد نظر، اجرای این طرح نیازمند اعتبار مصوب و زمان لازم برای اجرا است
افزایش ظرفیت تصفیهخانه آب ماژین دره شهر
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان ایلام گفت: در راستای رفع تنش آبی و رفع مشکلات این حوزه ظرفیت تصفیهخانه آب ماژین از توابع شهرستان دره شهر افزایش خواهد یافت.و
محمدی اظهار کرد: با تدابیر انجام شده مقرر شد افزایش ظرفیت تصفیه خانه آب ماژین در دستور کار قرار گیرد.
وی افزود: برای رفع مشکل افت فشار آب روستای وحدت، دو کیلومتر خط انتقال فولادی آب به قطر ۲۰۰ میلیمتر از مخزن تا روستا توسط آبفا درهشهر به صورت امانی در هفته آینده اجرا خواهد شد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان ایلام یادآور شد: همچنین در بازدید از روستای "گرز لنگر" با توجه به نیاز روستا مقرر شد که با تأمین اعتبار مخزن ۱۰۰ متر مکعبی برای تامین آب روستا احداث شود.
۲ هزار و ۸۰۰ متر اصلاح و توسعه شبکه توزیع آب در ایوان اجرا شد
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان ایلام گفت: سال گذشته بیش از دو هزار و ۸۰۰ متر اصلاح و توسعه شبکه توزیع آب در شهر و روستاهای شهرستان ایوان اجرا شده است.
وی اظهار کرد: این طرحها شامل آبرسانی به مجتمع «باسکله و چهارمله» از توابع بخش زرنه و ساخت مخزن دو هزار مترمکعبی شهر ایوان است.
وی تصریح کرد: در این مدت بیش از دو هزار و ۸۰۰ متر اصلاح و توسعه شبکه توزیع در شهر ایوان و روستاهای «خرابانان علیا و شهرک نبوت» اجرا و در این مدت حدود یکهزار مورد شکستگی نیز ترمیم و رفع شده که نقش مهمی در جلوگیری از هدررفت آب داشته است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان ایلام گفت که پروژه آبرسانی به مجتمع «باسکله و چهارمله» از توابع بخش زرنه شهرستان ایوان، شامل ساخت دو مخزن ۳۰۰ متر مکعبی در بالا دست روستاهای باسکله و چهارمله، یک ایستگاه پمپاژ بین راهی و بیش از پنج کیلومتر خط انتقال است.
محمدی بیان کرد: با تکمیل و بهره برداری از این طرح، مشکل افت فشار و قطعی آب اهالی این روستاها با جمعیتی بالغ بر یک هزار و ۵۰۰ نفر و همچنین کشتارگاه صنعتی سپید مرغ مانشت مرتفع و آب پایدار در این منطقه تامین میشود.
وی اضافه کرد: عملیات اجرایی پروژه احداث مخزن دو هزار مترمکعبی آب آشامیدنی شهر ایوان با هدف تامین آب طرح «نهضت ملی مسکن» و «زون شرقی شهر» نیز از جمله پروژه های فعال این شهرستان است.
بهره برداری از مخزن آب یک هزار متر مکعبی روستای زرانگوش بدره
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب ایلام گفت: مخزن یک هزار متر مکعبی روستای «زرانگوش» از توابع شهرستان بدره با اعتبار ۶۲ میلیارد ریال تکمیل شد.
محمدی بیان کرد: شرکت آبفا استان ایلام برای رفع مشکل افت فشار و تامین آب پایدار مشترکان در روستای زرانگوش بدره اقدام به ساخت مخزن آب با حجم یک هزار متر مکعب کرده است.
وی گفت: این مخزن از نوع بتنی است که با اعتبار ۶۲ میلیارد ریالی برای تأمین آب جمعیت بیش از ۲ هزار نفری روستای زرانگوش ساخته و تکمیل شده است.
پایان چشم انتظاری؛ تلاش برای رساندن آب سالم و پایدار به دهلران
شرکت آب و فاضلاب استان ایلام با اجرای طرحهای گسترده، نوید آبرسانی پایدار به بیش از پنج هزار و ۸۰۰ مشترک را در این شهرستان گرمسیری داده است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان ایلام اظهار کرد: این اقدامها شامل توسعه و اصلاح شبکه توزیع آب است و گامی مهم برای ارتقای کیفیت خدمات و جلب رضایت شهروندان دهلرانی به شمار میرود.
محمدی افزود که این شرکت بهمنظور تامین آب پایدار برای حدود پنج هزار و ۸۰۰ نفر از مشترکان در نقاط مختلف شهرستان دهلران، اقدام به اجرای خط انتقال، اصلاح و توسعه شبکه توزیع آب کرده است.
وی بیان کرد: این طرحها، مناطق مختلف دهلران را زیرپوشش قرار داده و انتظار میرود مشکلات قطعی و کمبود آب در این مناطق را به طور چشمگیری کاهش دهد.
محمدی با بیان اینکه این طرحهای آبرسانی، مناطق کلیدی شهرستان دهلران را شامل میشود، گفت: شهرک وحدت، روستاهای پتک دیناروند، پتک اعراب، مازعبدلی پایین و منطقه نهضت ملی مسکن در پشت دانشگاه آزاد شهر دهلران از جمله مناطقی هستند که از این پروژهها بهرهمند خواهند شد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان ایلام تصریح کرد: این مناطق که پیش از این با مشکلاتی در زمینه دسترسی به آب مواجه بودند، اکنون شاهد تحولی اساسی در خدمات آبرسانی خواهند بود.
تامین آب پایدار سه هزار و ۵۰۰ نفر از مشترکان ملکشاهی
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان ایلام گفت: آب پایدار سه هزار و ۵۰۰ نفر از مشترکان شهرستان ملکشاهی با اجرای بیش از هفت کیلومتر عملیات اصلاح و توسعه شبکه توزیع آب تامین شد.
محمدی افزود: به منظور بهبود کیفیت خدمترسانی، تأمین آب آشامیدنی سالم و پایدار و همچنین کاهش هدر رفت آب از ابتدای سال جاری تاکنون بیش از هفت هزار متر اصلاح و توسعه شبکه توزیع آب در سطح شهرستان ملکشاهی توسط شرکت آبفا استان اجرا شده است.
وی تاکید کرد: افزون بر شهرهای ارکواز، دلگشا و مهر، روستاهای "کلکین، چشمه باریک، بلوطستان، باولگ و سیاب درویش" از جمله روستاهایی هستند که با اجرای این طرح ها از نعمت آب آشامیدنی سالم و پایدار برخوردار شدند.
مدیرعامل شرکت آبفای ایلام خاطرنشان کرد: با اجرای این طرح ها، جمعیتی افزون بر سه هزار و ۵۰۰ نفر از خدمات تامین آب آشامیدنی پایدار بهره مند شدند.
اجرای سه هزار متر خط انتقال و توسعه شبکه توزیع آب در شهرستان چوار
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان ایلام گفت: به منظور تأمین آب پایدار و بهبود خدماترسانی به مناطق مختلف شهرستان چوار، سه پروژه به طول سه هزار متر خط انتقال و اصلاح شبکه توزیع آب در این شهرستان اجرا شد.
محمدی اظهار کرد: بخشی از هدررفت آب در مناطق مختلف استان به دلیل فرسودگی شبکههای قدیمی آب است که اکنون نیاز به اصلاح و بهروزرسانی دارند.
وی افزود: در روستای بهمنآباد چوار، یک هزار متر از شبکه قدیمی توزیع آب که به دلیل فرسودگی کارایی خود را از دست داده بود، با لولههای ۱۱۰ میلیمتری از جنس پلیاتیلن اصلاح شد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان ایلام در ادامه از اجرای بیش از ۹۰۰ متر شبکه توزیع آب در محله «قادرآباد» شهر چوار برای مصرف صنعتی خبر داد و افزود: برای این منظور، از لولههای پلیاتیلن ۶۳ میلیمتری استفاده شده است.
وی تأکید کرد: توسعه این شبکه بهویژه برای مصرف صنعتی میتواند نقش مهمی در تأمین آب پایدار در این محله داشته باشد.
محمدی همچنین از افتتاح و بهرهبرداری از پروژههای مهم آبرسانی خبر داد و گفت: در این ایام، یک هزار متر از خط انتقال آب و همچنین بهسازی چشمه روستای بان ویزه در شهرستان چوار افتتاح میشود.
وی افزود: جمعیت بهرهمند از این پروژهها در روستای «بان ویزه» ۲۰ خانوار و در روستای «بهمنآباد» ۳۰ خانوار است.
واگذاری ۱۲ هزار و ۵۴۳ فقره انشعاب آب و فاضلاب در ایلام
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب ایلام از واگذاری ۱۲ هزار و ۵۴۳ انشعاب جدید شامل هشت هزار و ۱۳۸ فقره انشعاب آب و چهار هزار و ۳۶۰ فقره انشعاب فاضلاب در مناطق مختلف شهری و روستایی استان در سال گذشته خبر داد.
محمدی اظهار کرد: این اقدام در راستای تأمین آب آشامیدنی مشترکان جدید، جمعآوری و دفع به موقع فاضلاب در مناطق زیر پوشش شبکه آب و فاضلاب انجام شده است.
وی افزود: بخشی از این انشعابات در مناطق دارای شبکه توزیع آب و فاضلاب موجود و بخشی دیگر پس از اجرای پروژههای توسعه خطوط انتقال و شبکههای جدید، در مناطق مختلف شهری و روستایی استان واگذار شده است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان ایلام تصریح کرد: با احتساب انشعابات واگذار شده در سال جاری، تعداد کل مشترکان آب استان به ۲۴۹ هزار و ۲۶۱ مشترک و تعداد مشترکان فاضلاب به ۱۱۵ هزار و ۷۳۹ مشترک افزایش یافته است.
وی با تأکید بر لزوم ایجاد زیرساختهای مناسب بهویژه با توجه به رشد مشترکان آب و فاضلاب، تصریح کرد: برای گسترش خدمات و تأمین منابع جدید آبی، باید در جهت اجرای طرحهای توسعه خطوط انتقال و شبکههای توزیع گام برداشته شود.
بازسازی خطوط فرسوده شبکه آبرسانی آبدانان
وی اظهار کرد: شرکت آبفای استان ایلام در راستای ایجاد زیرساختها در حوزه آب، عملیات اجرایی یک کیلومتر شبکه توزیع آب به منطقه الحاقی به شهر آبدانان واقع در ورودی شهر را در دستور کار قرار داده است.
وی بیان کرد: همچنین اصلاح و بازسازی پنج کیلومتر و ۶۳۵ متر از خطوط فرسوده شبکه توزیع و نصب انشعابات آب روستای انجیره شهرستان آبدانان وارد مرحله عملیاتی میشود.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان ایلام یادآور شد: برای انجام و تکمیل این پروژه ۲۶ میلیارد و ۸۰۰ میلیون ریال اعتبار از محل طرحهای عمرانی هزینه خواهد شد.
محمدی با بیان اینکه روستای انجیره دارای ۴۰۰ خانوار است، اضافه کرد: طبق برآورد کارشناسان آبفا، نصب انشعابات آب روستای انجیره تا چهار ماه آینده پروژه تکمیل و به بهرهبرداری میرسد.
اصلاح و بهسازی شبکه آبرسانی روستاهای نگل و گوراب سیروان
مدیرعامل آب و فاضلاب استان ایلام بیان کرد: در همین راستا، در روستاهای نگل و گوراب سفلی از توابع شهرستان سیروان، اصلاح و بهسازی پنج کیلومتر از شبکه داخلی با ۱۰ میلیارد ریال اعتبار در دستور کار قرار گرفت و این پروژه تکمیل شد.
محمدی ادامه داد: با بهرهبرداری از این پروژه، بیش از ۳۴۰ مشترک از نعمت آب آشامیدنی پایدار بهرهمند شدند.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب ایلام گفت: پروژه جهاد آبرسانی در مجتمع «جوب دراز میرزابیگی» بخش کارزان با پیشرفت فیزیکی بالا در مراحل پایانی قرار دارد و با بهرهبرداری از این پروژه، سه روستا با جمعیتی افزون بر ۱۶۰۰ نفر از نعمت آب آشامیدنی سالم و پایدار بهرهمند میشوند.
ضرورت نوسازی شبکه فرسوده آبرسانی ایلام
هدررفت آب بهعنوان یکی از پیامدهای منفی شبکههای فرسوده آب در استان به شمار میرود، استان ایلام در سالهای اخیر با مشکلات عمدهای در بخش فرسودگی تأسیسات آبرسانی مواجه بوده است.
فرسودگی گسترده شبکههای توزیع آب که بهویژه در مناطق مختلف شهری و روستایی احساس میشود، موجب هدررفت قابل توجه منابع آبی و بروز مشکلات جدی در تأمین آب آشامیدنی مردم شده است. این وضعیت باعث شده تا مسئولان و کارشناسان حوزه آب بر لزوم نوسازی و بازسازی شبکه آبرسانی در استان تأکید کنند.
۲۰۰ کیلومتر از شبکه فرسوده توزیع آب ایلام نیازمند بازسازی است
اکنون ۲۰۰ کیلومتر از شبکه فرسوده توزیع آب استان ایلام نیازمند بازسازی است که اصلاح و بازسازی آن نیاز به تخصیص اعتبار ملی دارد.
محمدی با تأکید بر ضرورت اصلاح و بازسازی شبکههای فرسوده توزیع آب شهر ایلام، گفت که شبکه توزیع آب آشامیدنی شهر ایلام ۴۳۰ کیلومتر طول دارد که ۲۰۰ کیلومتر آن معادل ۴۵ درصد، فرسوده بوده و نیاز به بازسازی دارد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان ایلام افزود: منابع داخلی این شرکت برای بازسازی و تأمین مالی اصلاح شبکههای فرسوده کفایت نمیکند و بنابراین ضرورت دارد که منابع مالی و ردیف اعتباری ملی برای این منظور تقویت شود.
محمدی با تشریح وضعیت آبی دیگر شهرستانهای استان ایلام، بیان کرد: در بخش سیوان، برخی روستاهای ارکوازی میانه در شهرستان چوار، بخش آسمانآباد در شهرستان چرداول، بخشهایی از شهرستانهای هلیلان، سیروان، ایوان و مهران با مشکلات کمآبی مواجه هستند.
وی یادآور شد: شرکت آب و فاضلاب استان مطالعات کارشناسی و برآورد هزینه را برای رفع مشکل کمآبی و تأمین آب پایدار در این مناطق تا افق سال ۱۴۲۵ انجام داده است که البته مستلزم تأمین اعتبار بوده و نمایندگان مردم استان در مجلس شورای اسلامی میتوانند نقش مهمی در تأمین و تخصیص اعتبار لازم ایفا کنند
لزوم تقویت اعتبارات ملی و استفاده از سامانه گرمسیری برای مقابله با تنش آبی در ایلام
نماینده مردم شهرستانهای ایلام، ایوان، سیروان، چرداول، مهران، ملکشاهی، هلیلان و چوار در مجلس شورای اسلامی در باره گفت که ظرفیت بهرهبرداری از سامانه گرمسیری برای تأمین آب شهرهای ایلام، چوار و حومه، صالحآباد، مهران و دهلران ایجاد شده و تلاش میکنیم با اخذ اعتبارهای لازم، آبرسانی به این مناطق انجام شود.
«فریدون همتی» با تأکید بر جذب اعتبار از محل اعتبارهای تنش آبی وزارت نیرو، گفت: کمآبی شهرستان چرداول و سیروان از سد چناره، ملکشاهی و بخش سیوان از سد ایلام و بخشی از آب آشامیدنی شهرستان چوار و حومه از سامانه گرمسیری برطرف خواهد شد.
وی با قدردانی از زحمات و خدمات شرکت آب و فاضلاب استان، این خبر خوب را مطرح کرد که در سال ۱۴۰۴ اعتبارهای مناسبی برای رفع تنش آبی کشور و استان ایلام در نظر گرفته شده است.
به گفته مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان ایلام، ۴۵ درصد از شبکه توزیع آب ایلام فرسوده است که منجر به کاهش بهرهوری و هدررفت منابع آبی شده و فرسودگی لولهها و تأسیسات آبرسانی باعث شده تا در بسیاری از موارد، آب با فشار پایین به مصرفکنندگان برسد یا در طول مسیر توزیع، حجم زیادی از آب هدر برود و این مساله نیز افزون بر هدررفت، کیفیت آب برخی از مناطق را به شدت تحت تأثیر قرار داده است.
یکی از مهمترین چالشها در این زمینه، هزینههای بالای نوسازی و بازسازی شبکههای توزیع آب است، برای رفع این مشکل نیاز به سرمایهگذاری قابل توجهی از طرف دولت و استفاده از منابع ملی و سایر بخشها احساس میشود.
با توجه به محدودیتهای مالی، تأمین این منابع از چالشهای مهمی است که مسئولان استان و کشور باید به آن توجه کنند، از سوی دیگر، فرسودگی شبکههای آبرسانی نه تنها مشکلات اقتصادی به همراه دارد بلکه کیفیت زندگی مردم را نیز تحت تأثیر قرار میدهد.
هر چند در پاسخ به این مشکلات، اقدامات مختلفی در دستور کار قرار گرفته و در سالهای اخیر به بهبود شرایط کمک کرده است، اما نوسازی ۲۰۰ کیلومتر از شبکههای فرسوده در این استان، موضوعی است که نباید به راحتی از کنار آن عبور کرد، این نوسازی باید در حوزه جایگزینی لولههای قدیمی، استفاده از فناوریهای جدید در شبکه توزیع و ارتقای سامانه های پایش و کنترل مصرف آب مورد توجه جدی قرار گیرد چرا که بازسازی نشدن این شبکهها، در سالهای آینده بحرانهای آبی بیشتری را بر استان تحمیل خواهد کرد.
افزون بر نوسازی فنی و مهندسی شبکههای آبرسانی، یکی دیگر از چالشهای اساسی در این زمینه، فرهنگسازی و مشارکت عمومی در زمینه مدیریت مصرف آب است، کارشناسان و مسئولان تأکید دارند که برای کاهش هدررفت آب و بهبود بهرهوری، لازم است که مردم به الگوهای مصرف بهینه آب توجه بیشتری داشته باشند.
ایجاد فرهنگ عمومی در مصرف مسئولانه آب میتواند به میزان قابل توجهی از فشار بر شبکههای آبرسانی بکاهد و کمک کند تا منابع آبی استان به نحو بهتری مدیریت شود.
فرسودگی شبکههای آبرسانی ایلام، یک چالش بزرگ برای این استان به شمار میرود که نیازمند توجه فوری و جدی از سوی مسئولان است، نوسازی و بازسازی شبکههای توزیع آب به همراه جذب اعتبارهای ملی و مشارکت عمومی، میتواند به حل این مشکل کمک کند و آیندهای پایدار برای منابع آبی استان فراهم آورد.
به یقین تنها با اقدام های هماهنگ و تصمیم گیری درست میتوان از بحرانهای آبی آینده جلوگیری کرد و به تأمین آب سالم و کافی برای همه ساکنان و جمعیت استان ایلام دست یافت.