به گزارش خبرنگار بسیج ، رضوان حکیم زاده روز پنجشنبه در جلسه شورای راهبری نظام مراقبت اجتماعی دانش آموزان(نماد) استان اردبیل اظهار کرد: در محیط مثبت یادگیری، همه دانش آموزان جزئی از مدرسه بوده و مهم هستند و باید کاری کنیم که همه آنها به مدرسه احساس تعلق و احساس احترام کنند.
وی اضافه کرد: این محیط باید برای معلم، مربی و دانش آموزان در مدارس شکل بگیرد و وجود و کرامت انسانی دانش آموزان فارغ از هر تفاوتی در مدارس محترم شمرده شود و اگر این گونه شد، دیگر خیلی از آسیب های اجتماعی در بین دانش آموزان شکل نخواهد گرفت.
معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش همچنین خواستار توجه به بازخوردها در مواجهه با دانش آموزان شد و با تاکید بر توجه به بهداشت روانی دانش آموزان افزود: مدرسه بعد از خانواده، مهم ترین محیط بهداشت روانی فرزندان این کشور است و حتی می تواند نقص خانواده در این زمینه را ترمیم کند.
وی همچنین بر تلاش همگانی برای تحصیل همراه با امید و نشاط همه دانش آموزان تاکید کرد و گفت: برای بررسی علل آسیبهای اجتماعی شناسایی شده در بین دانش آموزان در اجرای طرح نماد، باید به عقب برگردیم و گام به گام بررسی کنیم که این آسیبها به چه علت ایجاد شده و چه کار می توان انجام داد.
حکیم زاده انتظار قهرمان بودن فرزندان و دانش آموزان از سوی خانوادهها را انتظاری نابجا خواند و افزود: برای کاهش آسیبهای اجتماعی، علاوه بر معلمان، باید به خانوادهها هم آموزش دهیم و آنها را برای نوع مدیریت و پیشگیری از این آسیبها آماده کنیم.
شناسایی سه هزار و ۳۰۵ دانش آموز در معرض مخاطره آسیب های اجتماعی در استان اردبیل
مدیرکل آموزش و پرورش استان اردبیل نیز در این جلسه اعلام کرد: در اجرای طرح نظام مراقبت اجتماعی دانش آموزان (نماد)، حدود ۱۲۰ هزار دانش آموز این استان در دوره اول و دوم متوسطه غربالگری شده اند.
سیداردشیر رشیدی آل هاشم، نظام مراقبت و طرح نماد را با توجه به ماهیت فرابخشی آسیبهای اجتماعی یک نظام ائتلافی خواند و افزود: این طرح با هدف دستیابی به چارچوب مداخله برای پیشگیری از آسیبهای اجتماعی و کاهش عوامل مخاطرهآمیز طراحی شده است.
وی با بیان این که اجرای کامل طرح نماد بدون استقرار مددکاران اجتماعی به کمال نمی رسد، ادامه داد: مددکاران اجتماعی می توانند کمک بزرگی برای اجرای این طرح باشند و در ثمربخشی آن نقش ایفا کنند.
مدیرکل آموزش و پرورش استان اردبیل، شناسایی، آموزش و مداخله را سه محور اصلی طرح نماد ذکر کرد و تصریح کرد: در این سه بخش، برای هر کدام از معلمان، دانش آموزان و خانوادهها، نقش و وظایفی تعریف شده است.
وی خواستار آموزش نیروی انسانی متخصص، ماهر و عالم برای اجرای طرح نماد شد و با اشاره به وجود مشکل در تامین نیروی انسانی مورد نیاز برای اجرای این طرح اضافه کرد: روند پیشگیری، مداخله، تشخیص و درمان آسیب های اجتماعی در بین دانشآموزان نیاز به متخصص دارد و به همین علت نمی توانیم تمام مدارس هدف را تحت پوشش قرار دهیم.
رشیدی آل هاشم اظهار کرد: علاوه بر لزوم تولید محتوای پیشگیرانه در آسیبهای اجتماعی مرتبط با دانشآموزان، توانمند شدن معلمان در اجرای طرح نماد نیز ضروری است و در قالب این توانمندسازی، باید ارتباط مدرسه با خانوادهها تقویت شده و به خانوادهها نیز آموزش لازم ارائه شود.
وی همچنین با اشاره به بازدید از ۵۰۰ مدرسه و آموزش به ۱۰۰ هزار دانش آموز، پنج هزار نفر از معلمان و ۵۰ هزار نفر از اولیا در اجرای طرح نماد در استان اردبیل گفت: تاکنون ۷۱ هزار و ۵۸۴ نفر مورد پایش قرار گرفته و بر اساس ۶۹ شاخص تعریف شده، طلاق، اضطراب و تک سرپرستی به ترتیب به عنوان بیشترین موارد آسیب تهدید کننده دانش آموزان شناسایی شده است.
مدیرکل آموزش و پرورش استان اردبیل همچنین از غربالگری آسیبهای روانی ۷۴ درصد از دانش آموزان دوره اول و دوم متوسطه این استان خبر داد و اضافه کرد: در مصاحبه تشخیصی از میان ۷۲ هزار و ۴۴۲ فرد دانش آموز، سه هزار و ۳۰۵ نفر در رنگ قرمز و در معرض مخاطره تشخیص داده شدهاند.
وی با اشاره به فعالیت ۱۳ نفر مشاور با استفاده از خط ملی ۱۵۹۰ نماد از ساعت هشت صبح تا ساعت ۲۴ هر شب در استان اردبیل گفت: تاکنون به ۲ هزار و ۲۹۶ تماس دانش آموزان پاسخ داده شده و بیشترین میزان تماس ها هم مربوط به مشاوره تحصیلی بوده است.
توجه به کاهش آسیبهای اجتماعی در بین دانش آموزان، خدمت به کل کشور است
مدیرکل امور اجتماعی استانداری اردبیل نیز در این جلسه، طرح نماد را طرحی مشترک بین وزارت کشور و وزارت آموزش و پرورش عنوان کرد و گفت: خدمت به دانش آموزان و نظام آموزشی و توجه به کاهش آسیب های اجتماعی در بین دانش آموزان، خدمت به کل کشور و جامعه است.
ماریا موسوی با اشاره به کاهش سن خطرپذیری در جامعه و برابر شدن میزان خطرپذیری در بین دختران و پسران افزود: نظام آموزش و پرورش برای کاهش مخاطرات آسیب های اجتماعی نیازمند خانه تکانی اساسی است و برای این کار لازم است که با کاهش از بار درسی دانش آموزان، به امور مهارتی و توامندی های دیگر غیردرسی آنها بیشتر توجه شود.
وی خواستار توجه ویژه به نشاط در مدارس شد و بیان کرد: خندیدن و لباس خوب و شیک پوشیدن توسط دانش آموزان، گناه نیست و باید نگاه معلمان و متولیان امر آموزش در این زمینه تغییر یابد.
به گزارش بسیج ، در این جلسه تعدادی از مدیران، کارشناسان و متولیان تربیتی استان اردبیل دیدگاه های خود را در خصوص اجرای طرح نظام مراقبت اجتماعی دانش آموزان(نماد) و ضرورت های توجه به آسیب های اجتماعی در بین دانش آموزان مطرح کردند.