به گزارش خبرنگار خبرگزاری بسیج از خراسان جنوبی، هفدهم اردیبهشتماه، سالروز تشکیل سازمان بسیج سازندگی به فرمان رهبر معظم انقلاب اسلامی در سال ۱۳۷۹ است که نقطه اوج گیری فصل جدیدی از خدمت رسانی به محرومین و مستضعفین کشور است.
سازمان بسیج سازندگی به عنوان نهادی مردمی نمادی از خدمترسانی خالصانه به مردم نقاط مختلف و دورافتاده کشور است که در این سالها در عرصه محرومیتزدایی و خدمت به مردم خوش درخشیده و توانسته با اتکا به ظرفیتهای مردمی و استعدادهای درونی در خدمترسانی به اقشار مختلف مردم، کمک به توسعه و آبادانی کشور گام های بزرگ و ارزشمندی بردارد؛ یکی از مهمترین طرح های سازمان بسیج سازندگی در سنوات اخیر اجرای طرح الگویی آبخیز تا جالیز برای مقابله با خشکسالی، رفع تنش آبی و جبران کمبود آب در مزارع کشاورزی در فصول مورد نیاز است.
سردار محمد زهرایی مسئول سازمان بسیج سازندگی کشور در تشریح طرح "آبخیز تا جالیز" گفت: بخش عمدهای از آبها در کشور یا در زمین میرود و استفاده نمیشود یا تبخیر میشود و حتی خارج میشود یا در بیابانها میرود. این آبخیزداری و آبخوانداری بیشتر برای این است که سفره زیرزمینی به خصوص برای قنات و چاههایی که مردم کشاورزی دارند نه آن سفرههای عمیق زیرزمین ما اینها را تأمین کنیم یعنی به مهاجرت معکوس کمک میکند.
وی ادامه داد: افزایش برداشت محصول در واحد سطح گسترش کشاورزی را در واحد سطح دارد و از این طرف هم وقتی ما استخر دو منظوره سر قنات میزنیم پرورش ماهی هم دارند آن هم خودش جلوگیری از هدررفت آب دارد، ما یک تجارب خوبی با وزارت جهاد کشاورزی داشتیم مثلاً ما استانی را داریم که به تنهایی و در طول سه چهار سال گذشته هزار تا قنات کار کردیم یا مناطقی را داریم که در آبخوانداری خیلی کار کرده یا در نهال کاری که ما با منابع طبیعی خیلی همکاری کردیم. از این جنس کارهای متفرقه داشتیم.
و اما بزرگترین طرح الگویی آبخیز تا جالیز کشور اکنون در خراسان جنوبی در حال اجراست و شمارش معکوس برای افتتاح این طرح عظیم آغاز شده است.
این پروژهی عظیم که مدتها زمان تکمیل آن در ابهام به سر می برد سال گذشته و در حاشیه برگزاری اجلاسیه ملی "شهدای جهاد و خدمت" در فردوس مورد بازدید سردار فدوی جانشین سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و سردار زهرایی مسئول سازمان بسیج سازندگی کشور قرار گرفت و دستور پیگیری و اجرا را دریافت کرد. اکنون که کمتر از ۸ ماه از بازدید می گذرد مراحل پایانی اجرای این طرح الگویی عظیم در دست انجام است.
همزمان با هفته بسیج سازندگی، اصحاب رسانه خراسان جنوبی در قالب تور رسانه، از روند اجرای بزرگترین پروژه الگویی آبخیز تا جالیز کشور در فردوس بازدید کردند؛ پروژهای که بهزودی در محل استخر ذخیره آب قنات جهانی بلده به بهرهبرداری خواهد رسید و نمادی از مشارکت مردمی و جهادی در توسعه پایدار بهشمار میرود.
مهندس هنری مسئول سازمان بسیج سازندگی خراسان جنوبی در نشست خبری در قلب این پروژه ملی، گفت: قنات بلده، با قدمت تاریخی (مربوط به دورهٔ ساسانی) و از جمله قناتهای قدیمی ایران است که عنوان میراث جهانی در یونسکو ثبت شده است.
وی در خصوص تاریخچه قنات بلده گفت: قنات بلده فردوس بیش از ۱۵۰۰ سال سابقه تاریخی دارد و بعد از قنات قصبه گناباد به عنوان دومین قنات مهم کشور شناخته شده است؛ این قنات مسیری حدود ۳۵ کیلومتر را پیموده و حدود ۲۳۸۲ هکتار از زمینهای منطقه فردوس را آبیاری میکند که در حال حاضر ۱۵ رشته قنات آن فعال هستند.
وی با بیان اینکه انتخاب عنوان طرح ملی "آبخیز تا جالیز" برای پروژههای تامین آب کشاورزی بسیج سازندگی برگرفته از طرح قنات بلده فردوس است، گفت: در این طرح سعی شده نگاه جامعی به حوزه آبخیزداری داشته باشیم یعنی کار آبخیزداری از بالادست که قنات و سرمنشا آب است شروع شده و با طی کردن مسیر آب قنات، کانال انتقال آب و رسیدن آب به استخر ذخیره و سپس رسیدن به مزارع است، این مراحل در قالب طرح ملی و الگویی آبخیز تا جالیز دیده شده است، که اثربخشی آن چندین برابر است و باعث میشود آب مازاد قنوات ذخیره شود و در فصول مورد نیاز برای کشاورزی استفاده شود.
هنری ادامه داد: کار احداث استخر ذخیرهی آب قنات بلده که البته پروژه کلان و ملی بود به علت نبود اعتبار برزمین مانده بود که با مشارکت قرارگاه امام حسن مجتبی علیهالسلام سپاه پاسداران و سازمان بسیج سازندگی کشور از چند ماه قبل آغاز شد که با صرف ۹۰ میلیارد تومان هزینه به مرحله اجرای ورقهای عایق بندی رسید و نصب ورق های عایق این استخر ۲۵ میلیارد تومان اعتبار نیاز داشت که از سوی قرارگاه امام حسن مجتبی علیهالسلام سپاه و سازمان بسیج سازندگی تأمین اعتبار شد.
وی اظهار داشت: سازمان بسیج مستضعفین و بسیج سازندگی کشور برای اجرای طرح های الگویی کشور که خروجی بهتر و بهرهمندی ببشتری دارد به جز اعتبارات مصوب و دولتی از منابع اعتباری خود برای حمایت و پشتیبانی جداگانه از این گونه پروژهها تأمین اعتبار میکند.
مسئول بسیج سازندگی خراسان جنوبی با اشاره به اینکه پروژه آبخیز تا جالیز نماد روشنی از بهرهگیری از ظرفیتهای مردمی و جهادی برای توسعه مناطق است، گفت: در مجموع هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال اعتبار برای این پروژه عظیم هزینه شده که سهم بسیج سازندگی ۳۰۰ میلیارد ریال بوده است.
وی عنوان کرد: مخزن ذخیره آب قنات بلده با حجم یک میلیون متر مکعب یکی از بزرگترین مخازن آبی در کشور است که می تواند بیش از ۹۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی را به زیر کشت ببرد و همچنین به عنوان یک استخر تعادل بخشی در قالب کشتهای گلخانهای مورد استفاده قرار گیرد و با اتمام این پروژه شاهد پیشرفت چشمگیری در حوزه کشاورزی شهرستان فردوس خواهیم بود که با افزایش سطح زیر کشت بیش از ۹۰۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی و افزایش ۵۰ هکتار کشت گلخانهای نقش مهم و چشمگیری در اقتصاد این منطقه خواهد داشت.
وی با بیان اینکه روزانه ۷۰ نفر نیروی جهادی در دو شیفت مشغول کار هستند تا بتوانیم طبق برنامه زمان بندی پروژه به بهرهبرداری رسد، گفت: براساس برآورد سازمان جهاد کشاوری و ادارهکل منابع طبیعی استان برای عملیات اجرایی این پروژه ۳ ماه زمان در نظر گرفته شده بود اما با فعالیت شبانهروزی جهادگران کار اجرایی آن به مدت ۲۰ روز در حال اتمام است و به علت شرایط آب و هوایی منطقه تا پایان اردیبهشت ماه به بهرهبرداری خواهد رسید.
هنری با بیان اینکه قنات بلده فردوس ساختار مردمی دارد و از گذشته همه عناصر کاری آن توسط مردم انجام میشده، گفت: بخشی از آب قنات وقف صالحین و سادات است و این قنات مدلی از کار مردمی، وقف و امور عام المنفعه است که مجموع این موضوعات و توجه به آنها سبب پایداری آن شده است.
مسئول بسیج سازندگی شهرستان فردوس در حاشیه بازدید از استخر ذخیره آب قنات بلده گفت: با تمام توان خود در حال تلاش برای تکمیل این پروژه هستیم اما هدف ما تنها اجرای یک طرح عمرانی نیست، بلکه ایجاد تحول در زندگی مردم و به ویژه زندانیانی است که با طرح جایگزین حبس به ما پیوستهاند تا با کار شبانهروزی تا پایان اردیبهشت ۱۴۰۴ شاهد بهرهبرداری از بزرگترین طرح الگویی آبخیز تا جالیز کشور در قنات بلده شهرستان فردوس باشیم.