۲۰ / ارديبهشت / ۱۴۰۴ - 10 May 2025
17:14
کد خبر : 9686632
۰۸:۵۰

۱۴۰۴/۰۲/۲۰

سایه سنگین سندروم آشیانه خالی بر نسل والدین آینده

امام جمعه چناران گفت: بروز سندروم آشیانه خالی در میانسالی از جمله آسیبهایی است که در صورت کاهش نرخ جمعیت متوجه والدین خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری بسیج خراسان رضوي از چناران، حجت‌الاسلام بختیاری اظهار کرد: وضعیت کنونی منابع آبی ایران، هشداری جدی برای همه ما است. کاهش ۳۷ درصدی ورودی سدها، پرشدگی ۵۲ درصدی مخازن و وجود هفت سد با کمتر از ۱۰ درصد آب، نشان‌دهنده عمق بحران است.

وی افزود: صرفه‌جویی در آب نه‌ تنها یک انتخاب بلکه یک ضرورت حیاتی برای تضمین پایداری منابع، حفظ معیشت مردم و حفاظت از محیط‌زیست است.

امام جمعه چناران بیان کرد: با الگوبرداری از تجربیات موفق داخلی مانند خوزستان و تقویت همکاری بین دولت، مردم و بخش خصوصی می‌توان از این تهدید، فرصتی برای اصلاح الگوهای مصرف و مدیریت پایدار آب ساخت. 

وی تأکید کرد: اکنون زمان اقدام است و هر قطره آب، ارزشی برابر با آینده کشور دارد همچنانکه استان خوزستان با مدیریت موفق خشکسالی در سال آبی ۱۴۰۳،۱۴۰۲ تهدید را به فرصت تبدیل کرد. 

 بختیاری خاطرنشان کرد: علی‌رغم کاهش ۴۰ درصدی آورد رودخانه‌ها و افت شدید ذخایر سدها، این استان با برنامه‌ریزی هوشمند، استفاده از فناوریهای نوین مانند پایش ماهواره‌ای و آبیاری دیجیتال و جلب مشارکت ۸۰ هزار کشاورز، نه‌ تنها از بحران جلوگیری کرد بلکه رکورد تولید گندم (۱.۶ میلیون تن، رشد ۲۴%) و محصولات صنعتی مانند نیشکر و چغندر قند را ثبت کرد.

فرمانده قرارگاه فرهنگی چناران این مدل مدیریتی چندلایه را با تکیه بر شفافیت، گفت‌وگوی اجتماعی و بهینه‌سازی مصرف آب، الگویی ملی برای مدیریت منابع آب دانست و گفت: چالش بعدی، مدیریت مصرف در تابستان با افزایش ۵۰ درصدی تقاضا خواهد بود. 

خطیب جمعه چناران به مناسبت هفته جمعیت به تهدیدات پدیده کم‌فرزندی اشاره و عنوان کرد: بسیاری از خانواده‌ها تحت تأثیر تبلیغات، شرایط اقتصادی یا تلقینهای فرهنگی و روانی، تنها به داشتن یک یا نهایتاً دو فرزند اکتفا می‌کنند و بررسی‌های آماری نشان می‌دهد بیش از ۸۰ درصد متولدین بعد از دهه پنجاه، دارای دو فرزند یا کمتر هستند و بیش از ۳۰ درصد خانواده‌های دهه شصتی فقط یک فرزند دارند و در برخی استانها نیز این رقم به ۵۰ درصد هم می‌رسد که نشان از نهادینه شدن جدی این تفکر در خانواده‌ دارد.

حجت‌الاسلام بختیاری آسیبهای ناشی از تک‌ فرزندی و کم‌ فرزندی را در سه سطح بررسی و اظهار کرد: فشار نگهداری از سالمندان در آینده، نبود شبکه حمایتی خویشاوندی، تنهایی در طول زندگی، ضعف در مهارتهای اجتماعی، وابستگی افراطی به دوستان یا والدین، تحمیل همه انتظارات والدین بر یک یا دو فرزند، نداشتن همبازی در خانه، بلوغ زودرس، گوشه‌گیری، افسردگی، لوس شدن، فرزندجایگزینی فرزند دوم با تلویزیون، موبایل و تبلت و ... از آسیبهایی است که متوجه فرزندان خواهد شد.

وی افزود: دشواری‌های تربیتی و خستگی روانی، کمبود تجربه تربیتی، نگرانی‌های افراطی درباره آینده فرزند، فرزندسالاری و کاهش اقتدار والدین، تنهایی والدین در دوران سالمندی، بروز سندروم آشیانه خالی در میانسالی از جمله آسیب‌هایی است که متوجه والدین خواهد شد.

 بختیاری حذف خانواده گسترده و تبدیل آن به خانواده هسته‌ای، کاهش انسجام خانوادگی، کاهش شادکامی و رضایت از زندگی، حذف نسل عمو، عمه، دایی و خاله از فرهنگ خانوادگی کشور از آسیبهایی است که اجتماع با آن روبرو است.

ملیحه مداح
خبرنگار: ملیحه مداح

گزارش خطا
برچسب ها:
ارسال نظرات شما
x

عضو کانال روبیکا ما شوید