۲۶ / تير / ۱۴۰۴ - 17 July 2025
13:17
کد خبر : 9698700
۱۸:۳۳

۱۴۰۴/۰۴/۲۵
حجت‌الاسلام‌ حاج‌علی‌اکبری تأکید کرد

نقش محوری امام جماعت در تحقق «کنشگری اجتماعی مساجد»/مسجد باید محور اداره امور جامعه باشد

همدان-رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور، با تأکید بر نقش محوری امام جماعت گفت: یک امام جماعت می‌تواند مسجدی بسیار کوچک را به کانونی عظیم برای خدمت‌رسانی اجتماعی تبدیل کند.
نقش محوری امام جماعت در تحقق «کنشگری اجتماعی مساجد»/مسجد باید محور اداره امور جامعه باشد

به گزارش خبرگزاری بسیج از همدان، حجت‌الاسلام‌ محمدجواد حاج‌علی‌اکبری امروز در همایش ائمه جماعت مساجد شاخص همدان که در سالن ابن‌سینا همدان برگزار شد، با اشاره به تأخیر نگاهی در موضوع کنشگری مساجد در محل و منطقه‌ اظهار کرد: سه رویکرد اصلی در مورد مسجد شامل در مسجد (فعالیت‌های داخلی)، بر مسجد (پشتیبانی‌های بیرونی) و از مسجد (اثرگذاری در جامعه) است.

وی با تأکید بر اینکه مقصود اصلی، کارکرد «از مسجد» است، افزود: به فرمایش معمار کبیر انقلاب، امام خمینی (ره) ما انقلاب کردیم که از مساجد امور را اداره کنیم؛ این یعنی مسجد باید به محلی برای اداره تمام امور جامعه تبدیل شود، نه فقط مکانی برای عبادت.

رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور با استناد به روایات دینی مبنی بر اینکه هر خانه‌ای از خانه‌های خدا، تا ۴۰ منزل اطراف خود «جارالله» (همسایه خدا) هستند، مسئولیت خطیر مسجد را در قبال محیط پیرامونی‌اش تبیین کرد و گفت: مؤمنان و اهالی محل باید با حضور مسجد، احساس کنند در پناه لطف حق‌ هستند و در مواجهه با بحران‌های فکری، روحی و شرایط سخت زندگی پناهگاهی مطمئن دارند.

وی با بیان اینکه مسجد نهادی بی‌بدیل در تولید و تقویت اخوت ایمانی و سازماندهی امت است،گفت: حتی حسینیه‌ها و مهدیه‌ها را با وجود اهمیت فراوانشان، با کارکرد و جایگاه بی‌نظیر مسجد قابل مقایسه نیست.

حاج‌علی‌اکبری بر لزوم حضور همه‌جانبه اعضای خانواده از کودک و نوجوان تا جوان و کهنسال در مسجد تأکید کرد و غیبت جوانان را در برخی مساجد، نقطه ضعفی دانست که باید برطرف شود.

وی به جایگاه محوری امام جماعت پرداخت و بیان کرد: تمامی ویژگی‌ها و کارکردهای بی‌نظیر مسجد، به حضور فردی گره می‌خورد که از جانب خدای متعال، از جانب ولی‌الله الاعظم... به نام «امام جماعت» ایفای نقش می‌کند که جایگاه بسیار رفیعی است و اگر این امام، از جهت شخصیتی آباد باشد و از نظر فکری حظ وافر داشته باشد نتیجه امام آباد، مسجدآباد و نتیجه مسجد آباد، محله آباد است.

رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور امام جماعت را «نایب‌التولیه» از جانب امام زمان (عج) و میزبانی از زائران حق دانست و با اشاره به روایتی تأکید کرد: مسئولیت پذیرایی، تکریم، خدمتگزاری و رسیدگی به امور فکری، تربیتی و اخلاقی میهمانان خدا بر عهده امام جماعت است.

وی با یادآوری سیره پیامبر اکرم (ص) و ائمه معصومین (ع) در مسجدسازی و مسجدداری، و نقل خاطره‌ای از مرحوم آیت‌الله برهان (استاد آیت‌الله مهدوی کنی) که خود اقدام به شست‌وشوی مساجد می‌کردند، بر لزوم عمران ظاهری و باطنی مسجد توسط امام جماعت تأکید و ابراز کرد: این خدمتگزاری در خانه خدا، شرافتی بی‌نظیر است که با هیچ مقام و جایگاهی در این عالم قابل مقایسه نیست.

حاج‌علی‌اکبری با اشاره به ویژگی‌های یک امام جماعت فعال و تأثیرگذار گفت: امام جماعت «طبیبان دوار بطبه» است که تنها منتظر حضور مردم در مسجد نیستند، بلکه به سراغ کسانی می‌روند که از مسجد دور شده‌اند و از وضعیت آنان جویا می‌شوند.

وی با بیان اینکه امام جماعت واقعی، عاشقانه و بی‌وقفه به خدمت مشغول است، تأکید کرد: امام جماعت باید همواره احساس میزبانی از جانب خدای متعال برای بندگان خدا را در وجود خود داشته باشد.

رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور با اشاره به نمونه‌ای عینی از یک امام جماعت موفق در تهران گفت: یک امام جماعت می‌تواند مسجدی بسیار کوچک را با تلاش بی‌وقفه خود به قطب انواع و اقسام خدمت‌ها به اهل محل تبدیل کند و این نشان‌دهنده «معجزه مسجد با معجزه امامت» است که می‌تواند مسجدی کوچک را به کانونی عظیم برای خدمت‌رسانی اجتماعی تبدیل کند.

وی عنوان کرد: روحانی و مسجد یک پیوند ناگسستنی دارند و این از طریق مسجد است که روحانیت، معنویت، فکر، تربیت و ذکر می‌تواند به همه جای جامعه منتشر شود.

حاج‌علی‌اکبری با تأکید بر اهمیت رویکرد «از مسجد» یعنی نقش‌آفرینی فعال مسجد در امور جامعه، با اشاره به تعبیر مقام معظم رهبری که امام جماعت را به طبیب و پرستار در بیمارستان تشبیه می‌کنند، نقش امام را در مسجد، فراتر از اقامه نماز و فعال و حیاتی دانست.

وی با بیان اینکه حضور مؤثر و فعال امام در مسجد می‌تواند سرمایه عجیبی از اتحاد و اخوت ایمانی میان مؤمنین ایجاد کرده و به گره‌گشایی از مشکلات همسایگان مسجد (جارالله) بپردازد، تصریح کرد: این بازگشت به جایگاه واقعی و اثرگذار مسجد «جهاد کبیر» ائمه جماعت است.

رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور از یک تلاش متمرکز و سازمان‌یافته با عنایت رهبر معظم انقلاب خبر داد که هدف آن بهتر شدن حال مساجد و بازگشت نقش‌های از دست‌رفته مساجد به جامعه است و از ائمه جماعت خواست تا فارغ از اقدامات دیگر نهادها، به رسالت الهی و مأموریت باطنی و ذاتی خود عمل کنند.

وی با اشاره به تلاش‌هایی که برای احیای مساجد در حال انجام است، از جمله یادآوری به ائمه جمعه کشوری مبنی بر وظیفه اصلی‌شان در حمایت از مساجد، کمک به مساجد محل، تلاش برای امام‌دار شدن مساجد و رونق مساجد منطقه خود، به جزئیات «طرح ملی ۱۰ هزار مسجد» پرداخت و بیان کرد: این طرح شامل تعهد به این است که ۱۰ هزار مسجد در سراسر کشور، علاوه بر نماز پررونق و برنامه‌های مذهبی، حداقل سه کار کلیدی را در قبال محل خود انجام دهند.

حاج‌علی‌اکبری با اشاره به اینکه در این طرح باید از افرادی که مشکلات معیشتی، درمانی و سایر نیازهای فوری دارند حمایت شود، گفت: مساجد باید آمادگی داشته باشند تا در بحران‌هایی نظیر قطع برق (با روشن کردن موتور برق)، نیاز به اسکان اضطراری مردم، طبخ غذا و تأمین آب، به عنوان مرکز امداد و نجات محلی عمل کنند و با استفاده از ظرفیت خود مؤمنین، بسیجی‌ها و اهالی مسجد، به عنوان مرکزی برای تأمین امنیت محله فعالیت داشته باشند.

وی سهمیه استان همدان در این طرح را ۴۰۰ مسجد و سهم استان تهران را یک هزار مسجد اعلام کرد و افزودد: این طرح با هدف آماده‌سازی ۱۰ هزار مسجد برای کنشگری اجتماعی فعال و پویا و تبدیل شدن به پایگاهی برای اداره امور محله، در حال اجرا است.

رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور با تأکید بر اینکه مساجد، خود را با ظرفیت محلی، امکانات خود محل، خیرین و مسئولین محلی برای چنین مأموریتی آماده کنند، مهم‌ترین اتفاق از رهگذر اجرای این طرح را «خود زنده شدن مسجد» دانست.

انتهای پیام/


گزارش خطا
ارسال نظرات شما
x

عضو کانال روبیکا ما شوید