به گزارش خبرگزاری بسیج ایلام به نقل از ایرنا، آبان ۹۴ تنها در ۷۲ ساعت ۳۲۴ میلی متر باران در این استان ثبت شد، در شهر ایلام بارش ۲۸۰ میلی متر باران از شامگاه چهارشنبه هفتم تا ظهر پنجشنبه هشتم آبان باعث جاری شدن سیل، تخریب زیرساخت ها و تاسیسات زیربنایی شد و چهار کشته نیز بر جا گذاشت.
قدرت این سیلاب چنان مخرب و مهیب بود که افزون بر تخریب زیرساختهای عمرانی، مسکونی و تجاری، انبوه نخالههای ساختمانی و سنگهایی با ابعاد بزرگ از بالادست به داخل شهر ایلام سرازیر شد و بخشهای زیادی از مناطق مختلف استان نیز به علت بارش سنگین باران آسیب جدی دید.
با فروکش کردن این بارش سیلابی کم سابقه، اهمیت ایجاد و توسعه طرحهای آبخیزداری و آبخوانداری در ایلام برای مسئولان اهمیت ویژهای یافت و با شناسایی کانونهای بحرانی در بالادست مناطق شهری و روستایی یا اماکن مهم اداری، طرحهای بزرگ آبخیز یکی پس از دیگری احداث شد به طوری که در سیلاب سال ۱۳۹۸سازههای آبخیزداری باعث کاهش چشمگیر خسارت و ویرانی سازه های مناطق پایین دست شد.
فرودگاه شهدای ایلام که تنها مکان پروازی استان نیز محسوب میشود در هشت کیلومتری شهر و در پایین دست بوستان جنگلی «چغاسبز» قرار گرفته و این مکان مهم و راهبردی از همان زمان احداث هموراه در معرض آسیب سیلاب قرار داشته است.
اهمیت موقعیت و جایگاه فرودگاه ایلام ایجاب میکند که از هر لحاظ امنیت آن تامین شود تا هیچ مشکل و معضلی برای نشست و برخاست هواپیماها رخ ندهد.
در ۲۵ سالی که از تاسیس فرودگاه شهدای ایلام میگذرد، همواره محوطه آن در معرض تهدید سیلابهای بوستان جنگلی چغاسبز بوده است که این موضوع مشکلات عدیده و مهمی را برای فرودگاه ایجاد میکرد.
سرریز بارشهای سیلابی بالادست به محوطه فرودگاه چالش اساسی بود که همه ساله در هنگام بارندگی رخ میداد به گونهای که همواره حجم زیادی از آب بالادست وارد فرودگاه و به تدریج از آن به طرف پایین دست خارج میشد اما در سال آبی جاری (۱۴۰۳ - ۱۴۰۴ ) و با آغاز بارشها، داستان برای فرودگاه ایلام به گونهای دیگر رقم خورد.
در سال آبی جاری مسئولان فرودگاه مانند سالهای گذشته انتظار ورود روانآبها به محوطه فرودگاه را داشتند اما این اتفاق رخ نداد چرا که با توجه به انجام عملیاتهای آبخیزداری و آبخوانداری توسط اداره کل منابعطبیعی و آبخیزداری استان، پیش از آغاز فصل بارندگی، محوطه فرودگاه شهدای ایلام برای نخستین بار از زمان تاسیس تا سال آبی جاری از ورود سیلاب در امان ماند.
مدیر فرودگاه شهدای ایلام در این باره گفت: باتوجه به موقعیت جغرافیایی این فرودگاه، همواره در بارشهای سیلابی، حجم زیادی از آب وارد محوطه فرودگاه میشد و این امر مخاطرهها و معضلهای زیادی را ایجاد میکرد.
وحید فروغیزاده افزود: در برخی مواقع شدت بارشها موجب شکلگیری حوضچههای کوچک مقیاس در سطح محوطه فرودگاه میشد و حتی در چندین مرحله دیوارههای حفاظتی فرودگاه نیز ریزش کرد.
وی ادامه داد: تداوم بارشهای سیلابی میتوانست باعث تهدید سطوح ساختاری باند فرودگاه و لایههای زیرین آن شود.
فروغیزاده یادآور شد: فرودگاه ایلام از زمان ساخت در ۲۵ سال گذشته تا کنون هر سال شاهد ورود حجم بالای سیلاب بود، اما در سال آبی جاری با اقدامهای تخصصی منابعطبیعی و آبخیزداری در زمین های بالادست و احداث سازههای آبخیز و با وجود بارشهای شدید برای نخستین بار در ربع قرن اخیر هیچ گونه سیلابی وارد محوطه فرودگاه در پایین دست نشد.
وی با قدردانی از کارشناسان آبخیزداری و مدیریت بحران استان در مکانیابی درست و اجرای این سازههای فنی تاکید کرد: با انجام عملیاتهای آبخیزداری و آبخوانداری در بالادست فرودگاه، مشکل اساسی این مکان مهم بعد از ۲۵ سال رفع و این سایه تهدید دائمی از فرودگاه ایلام برداشته شد.
انجام سه هزار متر مکعب عملیات آبخیزداری در بالادست فرودگاه ایلام
مدیریت روانآبهای حاصل از بارشهای سیلابی، هدایت آب به سفرههای زیرزمینی، کاهش فرسایش و جابه جایی خاک به علت باران، تنها بخشی از مزایا و فواید بیشمار سازههای آبخیزداری و آبخوانداری و همچنین حوضچههای آرامش در پایین دست است.
معاونت آبخیزداری اداره کل منابعطبیعی و آبخیزداری استان ایلام با حمایت و مشارکت ستاد مدیریت بحران استانداری، باوجود مشکل تامین اعتبار در سالهای گذشته تاکنون و بهویژه بعد از سیل آبان ماه سال ۱۳۹۸ با مکانیابی و نقطهزنی کانونهای بحرانی بالادست مناطق شهری و روستایی در بروز سیلاب، طرحهای زیادی را اجرا کرده است و این روند همچنان ادامه دارد.
معاون آبخیزداری اداره کل منابعطبیعی و آبخیزداری استان ایلام در این باره گفت: از محل اعتبارهای ماده ۱۷ بحران سه هزار متر مکعب عملیات خاکی با سریز سنگی ملاتی و ۲۰۰ متر سازه سنگی ملاتی در بالادست فرودگاه شهدای ایلام با هدف کاهش خطرهای سیل و رواناب اجرا شده است.
ایرج عالی اظهار کرد: برای اجرای این طرحها از محل اعتبار ملی ۲۰۵ میلیارد ریال هزینه شده است و در صورت تامین اعتبار به منظور اطمینان بیشتر و حفاظت از تاسیسات و زیر ساخت های فرودگاه چند سازه خاکی و سنگی ملاتی دیگر در بالادست فرودگاه ایجاد خواهد شد.
وی افزود: همچنین از محل ماده ۱۷ بحران دو میلیارد و ۵۷۱ میلیون ریال با ۶۵۷۰ متر مکعب عملیات خاکی، ۳۰۰ متر مکعب سرریز سنگی ملاتی و ۲۲۴ متر خشکهچین در بالادست «شهرک هجرت» اجرا شد.
عالی بیان کرد: سال مالی گذشته از سه محل اعتبارهای ملی، بحران و مناطق روستایی طرحهای آبخیزداری و آبخوانداری برای نقاط مستعد سیلاب در استان ایلام تامین شد.
وی ادامه داد: هفت حوزه مطالعات تفصیلی اجرایی در سطح ۱۲۳ هزار هکتار از عرصه مستعد بروز سیلاب در شهرستانهای چرداول، ایوان، بدره سیروان، سد ایلام، آبدانان، دره شهر و دهلران، در حال اجرا است.
وی توضیح داد در همین راستا، سه پروژه سنگیملاتی در بالادست محله هانیوان شهر ایلام و روستای قجر از توابع شهرستان ایلام و میمه زرینآباد از توابع شهرستان دهلران در دست اقدام است.
وی یادآور شد: از محل اعتبارهای ۱۴۰۳ محرومیتزدایی، ۷۶ میلیارد ریال با مشارکت قرارگاه امام حسنمجتبی (ع) و بسیج سازندگی سپاه امیرالمومنین (ع) ۱۰ هزار مترمکعب عملیات مکانیکی در مناطق محروم، بحرانی و مستعد سیل در هفت شهرستان استان انجام و اجرا میشود.
معاون آبخیزداری اداره کل منابعطبیعی و آبخیزداری استان ایلام اضافه کرد: این اقدامها شامل عملیات خشکهچینی و سنگیملاتی در شهرستان های آبدانان، ایوان، سیروان، هلیلان، چرداول، چوار و دهلران در دست اقدام و اجرا است.
وی ادامه داد: در سال مالی ۱۴۰۳ از محل اعتبارهای مناطق روستایی بالادست زمین های کشاورزی و روستاها، هشت هزار مترمکعب عملیات خشکهچینی در همه شهرستانهای استان با اعتبار ۶۵ میلیارد ریال انجام شده است.
وی با قدردانی از تلاشهای مستمر استاندار، مدیرکل منابعطبیعی وآبخیزداری و پیگیری نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی، ابراز امیدواری کرد که در سال جاری اعتبارهای قابل توجهی به طرحهای آبخیزداری استان تخصیص شود.
به گزارش ایرنا، فرودگاه شهدای ایلام از مصوبات سفر رهبر معظم انقلاب به استان در سال ۱۳۶۹ بود که برای خروج از بن بست ارتباطی و برون رفت ایلام از محرومیت ساخته شد.
پس از انجام بررسیهای فنی توسط کارشناسان طراحی، مکان کنونی فرودگاه واقع در منطقه «چشمه کبود» به دلیل همواری زمین و ناهمواری کمتر نسبت به سایر مکانها با گستره ۲۸۳ هکتار انتخاب شد و سال ۷۵ با اتمام پروژِه، باند این فرودگاه با حضور رییس جمهور وقت مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی به بهره برداری رسید.
هشت پرواز در طول هفته از این فرودگاه به مقصدهای تهران و مشهد توسط شرکتهای هواپیمایی آسمان، زاگرس، ماهان و قشمایر انجام میگیرد.
با تلاش و پیگیریهای فراوان مسئولان ارشد استان و فرودگاه، باتوجه به همسایگی استان ایلام با عراق و حضور انبوه زائران ایرانی و عراقی بهویژه در ایام اربعین، در خرداد سال ۱۳۹۵ فرودگاه شهدای ایلام از فرودگاه داخلی به فرودگاه بین المللی (مرز هوایی) ارتقا یافت و تاکنون چندین پرواز به عتبات عالیات (نجف اشرف) از این محل به منظور ارائه خدمات به مسافران و زائران انجام گرفته است.