۲۰ / ارديبهشت / ۱۴۰۴ - 10 May 2025
00:35
کد خبر : 9686486
۰۷:۴۰

۱۴۰۴/۰۲/۱۹

پیچش عطر گل محمدی در ایلام؛ برداشت ۴۵ تن از نگین زاگرس

همزمان با فصل بهار، گلستان‌های ایلام میزبان برداشت ۴۵ تن گل محمدی هستند، این محصول خوش‌عطر و جذاب نه تنها زیبایی طبیعت استان را دوچندان کرده، بلکه تولید گلاب و فرآورده‌های دارویی را نیز توسعه داده است.

به گزارش خبرگزاری بسیج ایلام،بهار که از راه می‌رسد، طبیعت استان ایلام، نگین زاگرس، چهره‌ای دیگر به خود می‌گیرد؛ میان رشته‌کوه‌های سرسبز و دشت‌های خرم، گلستان‌های گل محمدی آرام اما پرشور قد کشیده‌اند و عطر جادویی‌شان تا عمق جان عاشقان طبیعت رسوخ می‌کند و حالا وقت آن است که کشاورزان، میزبان یک جشن سالانه بی‌نظیر باشند: فصل برداشت گل محمدی.

این گل زیبا که به دلیل رنگ و بوی کم‌نظیرش، جایگاه ویژه‌ای در میان محصولات کشاورزی دارویی و خوراکی ایران دارد، امسال نیز با دستان پُرمِهر کشاورزان ایلامی از دل طبیعت برداشت می‌شود.

هرچند سطح زیر کشت آن در استان محدود است، اما محصولی که از این باغ‌ها به دست می‌آید، از مرغوب‌ترین و خوشرنگ‌ترین گل‌های محمدی کشور به شمار می‌رود و طراوت و زیبایی بهاری را با خود به بازارهای داخلی می‌برد.

عطر دلپذیر و ظرافت بی‌همتای گل محمدی، از ایلام استانی ساخته که حالا افزون بر نقش تاریخی و طبیعت بکرش، قطب کوچکی در تولید محصولات معطر و گلاب ناب شده است.

از اوایل اردیبهشت، دشت‌های گل محمدی پر از حرکت دست‌های پرتوانی است که برگ‌برگ این گل‌های ارزشمند را با عشق و دقت جمع‌آوری می‌کنند و این برداشت زیبا نه‌فقط نماد کار کشاورزی، که تجلی یک سنت قدیمی در احیای طبیعت و تولید محصولی است که از گذشته تا کنون در فرهنگ و هنر ایران زمین جایگاه ویژه‌ای داشته است.

هر غنچه، هر گلبرگ لطیف و هر قطره گلاب تولیدی استان، روایتگر داستانی از تلاش و امید کشاورزان ایلامی است که با عشق دست به تولید می‌زنند و زندگی را با عطر دلنشین گل محمدی برای همه خوشبوتر می‌کنند.

پیچش عطر گل محمدی در ایلام؛ برداشت ۴۵ تن از نگین زاگرس

گل محمدی، این گنجینه زیبای طبیعت، نه‌تنها با عطر دلنشینش مشام‌ها را نوازش می‌دهد، بلکه سرشار از خواص بی‌نظیر دارویی و خوراکی است؛ این گل زیبا که جایگاه ویژه‌ای در طب سنتی دارد، از دیرباز برای تولید گلاب و عرق گیاهی مورد توجه بوده و آثار شگفت‌انگیزش در آرامش روح و سلامت بدن به خوبی شناخته شده است.

امروزه حضور پررنگ محصولات گل محمدی، نظیر گلاب، عرق گیاهی و غنچه خشک‌شده در عطاری‌ها و بازارها، نشان‌دهنده استقبال روزافزون مردم از خواص فوق‌العاده این فرآورده‌های طبیعی است.

گلاب که حاصل تقطیر گل‌های خوش‌رنگ محمدی است، از بهترین و پرکاربردترین محصولات تولیدشده این گیاه محسوب می‌شود و در کنار غنچه‌های خشک‌شده آن، نه‌تنها در مصارف دارویی، بلکه در آشپزی و تهیه دسرهای سنتی جایگاه منحصربه‌فردی دارد.

این روزها، فصل برداشت این گل ارزشمند آغاز شده و ۹۰ درصد این محصول معطر و چشم‌نواز در دومین ماه بهار در استان ایلام جمع‌آوری می‌شود، گلبرگ‌های لطیف این گل‌ها، در کنار عطر بی‌نظیرشان، طبیعت استان ایلام را نگین زاگرس و جادوی آن را برای علاقه‌مندان دوچندان کرده است.

پیچش عطر گل محمدی در ایلام؛ برداشت ۴۵ تن از نگین زاگرس

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان ایلام در این باره، توضیح داد که سطح زیر کشت گل محمدی در استان در مجموع ۳۱.۶ هکتار است که از این مقدار، ۲۲.۵ هکتار باغ بارور و ۹.۱ هکتار غیربارور است.

«مسلم اسدی» افزود: میانگین برداشت سالانه گل محمدی در استان حدود ۴۵ تن است که به شکل‌های مختلف نظیر فرآیند تقطیر برای تولید گلاب یا آماده‌سازی غنچه گل برای مصرف روانه بازار می‌شود.

وی تصریح کرد که ارقام گل محمدی کشت‌شده در ایلام شامل رقم کاشان و شیراز بوده و بیشترین باغ‌های این محصول در شهرستان‌های چرداول، دهلران، ایلام و دره‌شهر قرار دارد.

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی ایلام با اشاره به تولید گلاب از گل‌های محمدی استان، گفت که سالانه حدود ۲۱ هزار لیتر گلاب مرغوب در ایلام تولید می‌شود که به طور عمده به مصرف داخلی اختصاص دارد.

اسدی خاطرنشان کرد که با توجه به محدود بودن سطح باغ‌های گل در استان، سازمان جهاد کشاورزی در راستای حمایت از توسعه این محصول تسهیلات مختلفی از جمله تأمین نهال یارانه‌ای، خدمات چاله‌کنی و پرداخت تسهیلات به متقاضیان ارائه می‌دهد.

پیچش عطر گل محمدی در ایلام؛ برداشت ۴۵ تن از نگین زاگرس

بر اساس شواهد تاریخی، پرورش گل محمدی در ایران از پیشینه ای چندصدساله برخوردار بوده و به عنوان گلی با ارزش اقتصادی، دارویی و خوراکی، همواره مورد توجه بوده است.

در استان ایلام نیز در سال‌های اخیر با حمایت‌های جهاد کشاورزی، کشت این گیاه دارویی گسترش یافته و آینده‌ای روشن در انتظار توسعه آن است.

استان ایلام با دارا بودن شرایط آب‌وهوایی مناسب و تجربه غنی کشاورزی، افزون بر باغ‌های گل محمدی، تولیدگر محصولات متنوعی همچون پسته، مرکبات، انگور و زیتون بوده که همگی به رونق کشاورزی این منطقه و پایداری معیشت کشاورزان کمک کرده‌ است.

برداشت گل محمدی در ایلام که از اوایل اردیبهشت آغاز می‌شود، نه تنها جلوه‌ای چشم‌نواز از زیبایی طبیعت ایلام را به نمایش می‌گذارد، بلکه زمینه‌ای برای اشتغال و تقویت اقتصاد محلی نیز فراهم کرده می کند.

این گلستان‌ها افزون بر افزایش تولید محصولات کشاورزی معطر، زمینه اشتغال‌زایی را برای ۳۰ نفر از بهره‌برداران فراهم کرده است.

استان ایلام دارای پنج هزار و ۶۸۱ هکتار انواع باغ شامل پسته، انگور، مرکبات و زیتون است و تولید این گل زیبا توانسته به تنوع محصولات کشاورزی استان افزوده و جایگاه ایلام را در حوزه تولید محصولات معطر و دارویی ارتقا دهد.

منبع: ایرنا
جواد زراعتی
خبرنگار: جواد زراعتی

گزارش خطا
ارسال نظرات شما
x

عضو کانال روبیکا ما شوید