۱۷ / تير / ۱۴۰۴ - 08 July 2025
20:20
کد خبر : 9696243
۰۷:۵۳

۱۴۰۴/۰۴/۱۷

رشد کمی مقالات علمی در ایران، تهدیدی برای منافع ملی

یکی از اساتید دانشگاه فردوسی مشهد، از "کمیت‌گرایی صرف" در نشر علمی انتقاد کرده و گفت: این رویکرد، داده‌های حساس و یافته‌های استراتژیک ایران را ناآگاهانه در اختیار رقبای جهانی قرار می‌دهد.

به گزارش خبرگزاری بسیج استان خراسان رضوی از مشهد مقدس ، امیری در یادداشتی علمی با عنوان "لزوم اصلاح سیاست‌های نشر علمی در کشور و طراحی نظام لایه‌بندی داده‌ها" تأکید کرد که هرچند ایران در سال‌های اخیر شاهد رشد چشمگیر تولید مقالات علمی بوده و جایگاه خود را در رتبه‌بندی‌های جهانی بهبود بخشیده است، اما این رشد همواره با کیفیت، عمق راهبردی و منافع بلندمدت همراه نبوده است.

وی ریشه‌ی این مشکل را در آیین‌نامه‌های ارتقا و ترفیع، تشویق مقالات و الزامات ارزشیابی دانست که پژوهشگران را ناگزیر به چاپ سریع مقالات در هر نشریه‌ای می‌کند. این رویکرد، که توسط بخشی از سیاست‌های وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نهادینه شده، باعث شده تا تعداد مقالات، نه کیفیت یا اهمیت امنیتی و اقتصادی پژوهش‌ها، ملاک ارزیابی علمی قرار گیرد.

خروج داده‌های حساس و عدم ثبت مالکیت فکری

 امیری با اشاره به خطرات این سیاست‌ها، تصریح کرد: گاهی داده‌های حساس، نتایج راهبردی، یا یافته‌هایی با ارزش اقتصادی بالا، پیش از ثبت مالکیت فکری یا ارزیابی امنیتی، در قالب مقاله منتشر می‌شوند و به‌راحتی در اختیار بازیگران خارجی قرار می‌گیرند.

وی افزود: در حالی که کشورهای پیشرفته دنیا توجه جدی به لایه‌بندی داده‌های علمی و کنترل هوشمند نشر یافته‌ها دارند، در ایران چاپ مقاله بدون ارزیابی سطح حساسیت داده، بدون بررسی امکان ثبت پتنت و بدون نظارت راهبردی، به معنای واگذاری داوطلبانه سرمایه‌های علمی کشور به رقبای جهانی است.


گزارش خطا
ارسال نظرات شما
x

عضو کانال روبیکا ما شوید